Förflytta dig till innehållet

De erbjuder lokaler på Drottningberg: ”Ett museum skulle passa bra in i vårt koncept”

Max Forsman i en av de tänkta utställningssalarna på Drottningberg. Fönster med UV-skydd har redan installerats.

För fem år sedan köpte familjen Forsman den före detta margarin- och Jopofabriken i Östra hamnen i Hangö från 1914. I dag finns ett tiotal året om-aktörer i huset. Och nu har Forsmans siktet inställt på en till: Hangö museum.

– Vi har känt till att museet söker nya lokaler. Vi började fundera på hur vi skulle kunna få ett museum att fungera med vår planlösning. Vi är inte experter men vi har försökt möta museets behov. Ett museum skulle passa bra i vårt koncept. Vi vill att det här ska vara ett hus som har verksamhet och service året om. Här sprudlar av liv och sammanhållningen mellan hyresgästerna är bra, säger Max Forsman.

Museet skulle inhysas i bottenvåningen på den här flygeln mot Östra hamnen. En fasadrenovering är inplanerad inom ett par år.Kristoffer Nöjd
Museet skulle inhysas i bottenvåningen på den här flygeln mot Östra hamnen. En fasadrenovering är inplanerad inom ett par år.

I byggnadens bottenvåning, med fasad mot Drottningberg, det som finns kvar av berget, och mot Östra hamnen kan man erbjuda 788 kvadratmeter till museets förfogande.

Bottenvåningen är den enda oanvända delen av byggnaden. Det finns rester av gammal husteknik på väggarna och industriell patina. Det känns fel att tala om källare då det är fråga om en lokal med upp till fem meter i takhöjd som mest.

– Vi kan erbjuda en kompakt helhet i en plan som kan formas för att tillgodose museets behov i dag och även i framtiden. Vem vet vilka de är? Vi utvecklar byggnaden med en långsiktig plan, säger Forsman.

Den föreslagna planlösningen består av en aula, entré eller lobby på 75 kvadratmeter med tillgång till alla delar av museet, ett kontor på 80 kvadratmeter, ett personalrum/ateljé och forskarrum på 81 kvadratmeter, fem utställningssalar på totalt 286 kvadratmeter och arkiv och lager på 266 kvadratmeter.

– De befintliga väggarna skapar en funktionell helhet. Det är inte en stor hall som man måste dela in i mindre. Vi antar att det ligger i stadens intresse att ha ett fungerande men kostnadseffektivt museum.

Det här skulle fungera som museets entréaula med tillgång till alla delar av museet.Kristoffer Nöjd
Det här skulle fungera som museets entréaula med tillgång till alla delar av museet.

Forsman anser att den gamla fabrikens läge är ypperligt för ett museum.

– Det här är Hangös turistcentrum. Det är lätt att ta sig hit. Det är lite som att alla vägar leder hit. Utanför finns en parkering med 190 bilplatser som är fullsatt på sommaren. Man kan tänka sig att spontanbesökarna blir fler än tidigare. Musset skulle bilda en bra helhet vid den gamla lyftkranen och det populära utkikstornet, säger Forsman.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit