Förflytta dig till innehållet

De mest sårbara drabbas om organisationers stöd minskar

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

På Psykosociala Förbundet är vi mycket oroliga över de planerade nedskärningarna i finansieringen till social- och hälsovårdsorganisationer.  På grund av Veikkaus minskade intäkter finns det nu en risk att organisationernas stöd minskar.
I Finansministeriets förslag till statsbudget för år 2021 skulle finansieringen till organisationerna skäras ner med 127 miljoner, en minskning på 33%. Dessa nedskärningar skulle ha direkta konsekvenser på de mest sårbara i vårt samhälle.
I våra 14 medlemsföreningar bygger verksamheten på frivillighet och brukarmedverkan. Lågtröskelverksamhet inom dessa föreningar erbjuder kamratstöd, gruppverksamhet och stöd i vardagen. Det främjar välmående och ökar social delaktighet. Om nedskärningarna blir verklighet riskerar det att drabba de människor som är i störst behov av stöd.
Att satsa på hälsofrämjande och förebyggande verksamhet som ökar social delaktighet är gynnsamt för hela samhället. Lågtröskelverksamhet innebär också besparingar för samhället. Psykisk ohälsa innebär årliga miljardkostnader för det finländska samhället. Den lågtröskelverksamhet som erbjuds inom tredje sektorn minskar trycket på offentliga tjänster inom kommuner.
Verksamhet inom tredje sektorn behöver tryggas. Våra politiker har nu en avgörande roll i att inte glömma bort de svagaste grupperna som får stöd via organisationerna. Det offentliga kan inte möta alla behov som stöds av tredje sektorn idag.
 
Christer Rönnlund
Ordförande
Bodil Viitanen
Verksamhetsledare
Psykosociala Förbundet rf

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit