Förflytta dig till innehållet

De samlar folks drömmar under en resa i Afrika

Konstnärstrio på resa. Marjo Smolander, Jussi Järvinen och Sini Suomi med sin skåpbil på väg till Gambia. Foto: Sini Suomi

– Alla har vi drömmar oberoende varifrån vi kommer, säger Jussi Järvinen, skådespelare med rötter i Åbo, numera bosatt i Helsingfors.

Järvinen reser i Västafrika tillsammans med fotografen Sini Suomi och musikern Marjo Smolander från Helsingfors.

De kör skåpbil från Finland till Gambia. Skåpbilen är gräsrotsfinansierad och resan, som genomförs i två etapper, är dels välgörenhet och dels ett konstnärligt projekt där drömmarna är både drivkraft och tema.

På vägen intervjuar de folk och samlar in deras drömmar.

– Materialet ska sammanställas till en multikonstnärlig föreställning som visas på våren i Helsingfors, Åbo och Tammerfors. Det blir en kombination av bild, musik och scenkonst, säger Järvinen, som jobbat både på ÅST och Svenska teatern.

– Ett av projektets teman är att bland alla dessa dystra nyheter vi hör om dagarna, påminna om att vi alla sist och slutligen är lika oberoende varifrån vi kommer och att vi alla drömmer, säger Järvinen.

Idén till projektet föddes ur en av deltagarnas drömmar.

– Marjo Smolander har varit gift med en man från Senegal, de har två barn tillsammans. Hennes dröm har varit att åka bil från Finland till Senegal. Det var så det började. Sedan kom också välgörenhetsaspekten in i bilden då vi inledde samarbete med välgörenhetsorganisationen Apu-Paku, säger Järvinen.

Första etappen av den totalt 11 000 kilometer långa resan gjordes tidigare i år.

Rutten gick från Helsingfors via Ryssland, Vitryssland, Ukraina, Rumänien, Serbien, Bosnien Herzegovina, Kroatien, Italien och Frankrike till Spanien.

Skåpbilen i ökenlandskap. Foto: Sini Suomi

Andra etappen startade i början av september från Madrid. Rutten till Gambia går via Marocko, Västra Sahara, Mauretanien och Senegal.

– Just nu är vi i Marocko och närmar oss Västra Sahara. Därifrån åker vi vidare till Mauretanien, säger Järvinen.

Hurudana är människorna ni träffar?

– Människorna i Marocko är väldigt trevliga och mycket ivriga och hjälpsamma. Vi har bland annat träffat en 17-årig pojke från staden Sale nära Marockos huvudstad Rabat. Hans dröm är att springa 194 kilometer från staden Ifrane till Sale under 24 timmar. Vi har också träffat en 20-årig flicka från Rabat som ska bli astrofysiker.

Sällskapet beräknas vara framme i Gambia i början av oktober.

Målet är bykommunen Pakau-Penku med 500 invånare där organisationen Apu-Paku driver en gratis skola.

– När resan är slut donerar vi skåpbilen till byn och deras skola. Där kommer den väl till användning för transporter. Tanken är att bilen ska fungera som en form av kollektivtransport och anställa byns invånare och göra dem mindre beroende av hjälp utifrån, säger Järvinen.

Man kan följa dokumenteringen av resan på projektets Facebooksida, www.facebook.com/unelmatarinoita

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit