Förflytta dig till innehållet

Debatt om tvåmetersregeln i riksdagen – ”Minister Kiuru, varför strök ni inte hela paragrafen?”

Sofia Westerholm/SPT
människor i en sal
Riksdagen debatterade regeringens förslag till ändring av smittskyddslagen på tisdagen.

Genast under höstsessionens första dag samlades riksdagen för att behandla regeringens förslag till ändring av smittskyddslagen.

Det råder inga tvivel om att ledamöterna från såväl regerings- som oppositionspartier anser att lagändringen är nödvändig, men förslagets utformning får kritik från oppositionshåll.

Enligt regeringens förslag ska den temporära paragrafen 58 d skrivas om.

För tillfället slår paragrafen fast att man i områden med en coronaincidens på över 25 kan kräva två meters avstånd mellan personer som vistas inomhus i mer än 15 minuter.

I den ändring regeringen nu föreslår styrks de exakta siffrorna i definitionen av närkontakt och incidenstalet. Det innebär att såväl kravet på två meters avstånd som kravet på 15 minuters varaktighet försvinner.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) betonade ändå under sin presentation att ändringen inte avskriver myndigheterna deras ansvar.

— Myndigheterna har både rätt och skyldighet att fortfarande fatta begränsande beslut om det så behövs, sade Kiuru.

Enligt regeringens förslag ska myndigheter fortfarande få använda sig av tvåmeterskravet exempelvis om stora lokala smittkluster uppstår.

”Stryk paragrafen helt”

Direkt under debattens första anförande stod det klart att oppositionen inte köper regeringens lagförslag rakt av.

Ursprungligen kom det alternativa förslaget från Samlingspartiet, men det fick genast brett stöd även av Kristdemokraterna och Sannfinländarna.

Samlingspartiets Sari Sarkomaa ifrågasatte varför inte hela paragrafen 58 d helt och hållet stryks från smittskyddslagen.

Sarkomaa sade att paragraf 58 c hade varit tillräcklig för myndigheterna att ta till ifall coronaläget snabbt försämras i ett område. Paragrafen listar de olika åtgärder som bland annat evenemangsaktörer är skyldiga att ta till för att hindra smittspridning i samband med evenemang.

Sarkomaa beskriver regeringens lagförslag som en enorm besvikelse.

— Det finns inga grunder för denna orättvisa behandling. Varför, minister Kiuru, strök ni inte hela paragrafen?

Och inte bara oppositionen understödde Sarkomaas förslag. Social- och hälsovårdsutskottets ordförande, Centerns riksdagsledamot, Markus Lohi sade att han hoppas att alla de utskott som ska fördjupa sig i frågan också grundligt utreder om paragrafen alls behövs längre.

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah kritiserade regeringens förslag för att vara otydligt och öppet för tolkningar.

— Vi behöver tydlighet i informeringen. Därför ansluter jag mig till dem som ifrågasätter om den här paragrafen på något vis alls ökar tydligheten.

Essayah ifrågasatte hur man ska säkra att ”stora smittkluster” definieras lika på alla håll i landet.

1,6 miljarder back i fjol

Orsaken till att regeringen vill skriva om paragrafen är att den skapat stora problem speciellt för kultur- och evenemangsbranschen.

Eftersom regionförvaltningsverk runtom i landet beslutade att använda paragrafen då epidemiläget förvärrades, ledde det till att bland annat teatrar och biografer kraftigt tvingades begränsa sin publikmängd.

Samtidigt har vaccinationsgraden nu stigit och behovet av paragrafen anses inte längre vara lika stort.

Också under debatten var förståelsen för kulturfältet stor, och så gott som alla uttalanden innehöll uttryck av medlidande för branschen.

Finlands Svenska Idrotts styrelseordförande, riksdagsledamoten Mikko Ollikainen (SFP), sade i plenisalen att kultur- idrotts- och evenemangsbranschens omsättning i fjol minskade med 70 procent.

— 1,6 miljarder euro. Det är väldigt mycket pengar. Det enda de här 200 000 personerna som arbetar inom de här branscherna vill är att få utöva sitt yrke på samma villkor som andra branscher, sade Ollikainen.

Regeringens förslag går nu vidare till social- och hälsovårdsutskottet, som även ska be om ett utlåtande från bland annat grundlagsutskottet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit