Delade åsikter om borgmästare i Åbo – fullmäktige förde hetsig debatt
Stadsfullmäktige i Åbo fick på måndagen ta del av den rapport som sammanställts beträffande en justering av stadens förvaltningsstadga.
En central del av förvaltningsstadgans uppdatering handlar om hur staden i framtiden leds. Av en borgmästare eller en stadsdirektör? Rapporten presenterades för de förtroendevalda inom ramen för en aftonskola och inga beslut fattades på måndagen.
Enligt den modell som styrgruppen tagit fram skulle en framtida stadsdirektör väljas på viss tid (5-7 år). Förutom ordförande för stadsstyrelsen skulle fullmäktiges ordförande och stadsstyrelsens vice ordförande vara avlönade tjänster.
I dag är det bara stadsstyrelsens ordförande i Åbo som är avlönad.
I borgmästarmodellen skulle en borgmästare och tre biträdande borgmästare väljas. Biträdande borgmästarna skulle leda sektorerna för social- och hälsovård, bildning och stadsmiljö.
Borgmästaren skulle vara ordförande för stadsstyrelsen och koncernsektionen. Biträdande borgmästarna skulle leda sina sektorers nämnder.
I borgmästarmodellen skulle sektorcheferna vara tillsvidare anställda och staden skulle ha en koncernchef.
Vad de olika modellerna skulle kosta staden ingick inte i rapporten.
Delade åsikter om vilken modell som är bäst för Åbo
Fullmäktige förde en lång och delvis hetsig diskussion om styrgruppens rapport och då särskilt borgmästarmodellen. Demokratin och maktkoncentrationen var i fokus.
Bland annat Johannes Yrttiaho (Vänsterförbundet) lyfte fram att invånarnas möjligheter att påverka vem som leder staden är lika stora, eller små, oberoende av om man väljer en borgmästare eller en stadsdirektör om stadsdirektören väljs för en viss tid.
Också Li Andersson (VF) lyfte fram att det nu felaktigt viftas med demokratikortet och att invånarna skulle få välja vem som blir borgmästare.
– Invånarna väljer vem som sitter i fullmäktige och fullmäktige väljer en eventuell borgmästare, sammanfattade Andersson som är orolig för att sakfrågor hamnar i skymundan om kommunalvalet fokuserar på några partiers borgmästarkandidater.
SFP stöder modellen med borgmästare
Svenska folkpartiets gruppordförande Nicke Wulff, konstaterade inför måndagskvällens möte att borgmästarmodellen är den mera demokratiska modellen och den modell som SFP föredrar.
Enligt Wulff är ansvarsfördelningen och beslutsfattandet tydligare tydligare inom borgmästarmodellen.
Nackdelen med borgmästarmodellen är dock att kommunalvalet blir mera personcentrerat.
– För oss små partier har det här betydelse. Hur ska vi få väljarna att rösta på oss om det är klart från början att bara de två-tre största partierna har en chans, frågar sig Wulff.
Inom SFP är man också helt och hållet inne på den linjen att partierna bör namnge sina borgmästarkandidater före valet.
– Det ska vara öppna kort, säger Wulff.
Frågan om hur staden ska ledas i framtiden kommer att behandlas i fullmäktige i höst, eventuellt redan i oktober.
LÄS OCKSÅ:
Borgmästare eller stadsdirektör i Åbo – har du koll på skillnaden?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.