Den bästa lösningen när barn far illa: ring nödnumret
En konduktör har inte någon lagstadgad skyldighet att anmäla till myndigheterna om ett barn far illa. Det berättar Julia Rosberg, sakkunnig på social- och hälsovårdsministeriet.
Det betyder förstås inte att konduktören inte kan göra en sådan anmälan ändå.
– Vem som helst kan göra en barnskyddsanmälan, om det finns oro för barnets säkerhet, uppväxt och utveckling, eller om man misstänker att barnets behov av skydd borde utredas. En barnskyddsanmälan borde alltid göras om barnet är tillsammans med en uppenbart drog- eller alkoholpåverkad vuxen, skriver hon i ett mejl till ÅU, där hon också understryker att hon inte kan uttala sig om det specifika fallet som Siri Nyberg upplevde.
En anmälan görs i första hand till barnets hemkommuns socialbyrå, men om situationen är akut, eller om man inte kan avgöra barnets hemkommun så kan man alltid ringa nödnumret.
– En situation där en påverkad vuxen har ansvar för ett barn borde alltid tolkas som akut. Ett litet barn kan inte själv ta hand om sitt välbefinnande och sin säkerhet. I en situation på ett tåg som rör sig mellan olika kommuner är orsak att ringa 112 – där har de kunskap att dirigera den som ringer vidare till rätt instans, skriver Rosberg.
Polisen kan omhänderta ett utsatt barn
Polisen kan också bli inblandad i en situation som liknar den som Siri upplevde. Från deras sida säger överkommissarie Jarmo Heinonen att händelsen är utmanande rent juridiskt.
– Om ett barns välmående är i fara är den myndighet som i första hand utreder saken socialtjänsten. Men polisen kan förstås göra förberedande åtgärder för att säkra barnets välmående innan det – i sista hand kan det innebära att polisen kan ta hand om barnet för att överlåta det i socialtjänstens händer, skriver han i ett mejl.
Heinonen berättar att i vissa fall kan situationen också inbegripa något brott, som utsättning.
Det innebär att en ansvarsperson – till exempel en förälder – försätter någon annan i utsatt eller hjälplöst läge.
– Men ett sådant brott anses i princip inte som möjligt i en miljö där det finns andra vuxna som vid behov kan lägga sig i situationen.
Om man befinner sig i samma sits som Siri är det bäst att ringa nödnumret, säger Heinonen.
– Från medborgarnas sida är situationen på det sätt enkel att nödcentralen kan delegera uppgifter till både polis, räddningstjänst och socialtjänst, vilket betyder att också i detta fall kan man med gott samvete ringa 112.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.