Den nordiska mateliten trängdes kring grillarna under Michelingalans lunchträff i Åbo
I kväll träffas hela Nordens matelit på Michelingalan som ordnas i Logomo i Åbo. Evenemanget har dragit med sig en virvelvind av matverkare till Åbo, och ett av kringarrangemangen var en tiorätters lunch som gästerna fick avnjuta på Suomen Joutsen och Forum Marinum.
För maten stod tio välrenommerade finländska restauranger, av vilka sex stycken redan har en Michelinstjärna: Demo, Finnjävel Salonki, Grön, Kaskis, Olo och Ora. Utöver det fanns också Åborestaurangerna Roster, Siro, Smör och Nooa med bland de som serverade en rätt.
I vimlet fanns matjournalister, kockar, kokboksförfattar, turistföretagare och andra som verkar inom branschen och de flesta tog chansen att nätverka lite.
Caroline Thörnholm , som ordnar matfestivalen Stars du Nord i Köpenhamn är inget undantag. Hennes mål för dagen är att hinna träffa alla de kockar som hon känner sedan tidigare, och förhoppningsvis hinna lägga märke till framtidens nordiska matstjärnor.
Hon har blivit förtjust i Åbo, en stad som säger att hon hade i princip noll koll på innan hon kom hit.
– Det har varit roligt att upptäcka staden. Den har en modest charm, men också värme och något intimt och personligt. Jag har inte hunnit uppleva skärgården ännu, men av vad jag har hört låter den nästans om Maldiverna, säger hon.
Maten har hon också varit nöjd med, men hon letar också efter en exklusiv plats att ordna nästa matfestival – och hon tycks ha lite svårt att släppa tanken på skärgården.
– Hit får jag definitivt komma tillbaka, för att bekanta mig mer med omgivningen, säger hon.
”Får en vink om restaurangernas personlighet”
I ett hörn står Emma Ziemann, Ann-Cathrine Johansson och Filip Gemzell och äter en av efterrätterna. De följer med händelserna lite avvaktande och konverserar lågmålt. Det visar sig att de kommer från restaurang Äng, en restaurang som ligger i Halland i Sverige och sedan tidigare har en Michelinstjärna.
– Vi fick faktiskt vår stjärna under pandemin, och har inte hunnit gå på galan ännu. Förra året bytte vi restaurangbyggnad och öppnade den nya precis när galan hölls, så vi missade den också, säger Emzell som är hjärnan och köksmästaren bakom restaurangen.
Nu är de här för att bekanta sig med sina finländska kollegor.
Hinner ni verkligen få någon bild av restaurangerna från de små portionerna som serveras här?
– Tja, någon helhetsbild kanske man inte får, men en liten vink om deras personlighet får man åtminstone, säger Johansson.
De tre har inte hunnit se något av Åbo ännu.
– Eller ja, vi kom med båten i morse och hann gå omkring i en timme innan frukosten. Så vi hann se domkyrkan och det stängda konstmuseet i alla fall, säger Ziemann.
Den nordiska Michelingalan, där årets stjärnor delas ut, inleds ikväll klockan 18 och kan följas live i Hansakvarteret och från uteserveringen vid domkyrkan.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.