Förflytta dig till innehållet

Den politiska hösten är igång

en kvinna med handen på hakan

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Varje år samlas vi, SFP:s riksdagsledamöter, till sommarmöte någonstans i Finland där vi diskuterar den kommande höstens arbete, besöker lokala företag och träffar lokala ortsbor. Detta år gick sommarmötet av stapeln i natursköna Nagu.

Vi har åter igen fått uppleva en annorlunda sommar. Coronaviruset har gjort resande utomlands svårare och vi finländare har istället upptäckt vårt eget hemland. Den inhemska turismen har blomstrat och bland annat i Nagu har man haft fullt med turister under hela säsongen. Det här är mycket glädjande och jag hoppas att det håller i sig också i framtiden. Finland har oerhört mycket att erbjuda då det gäller naturupplevelser och rekreation. Det finns rikligt med smultronställen såväl i väst som öst och från norr till söder.

Allt medan att vaccinationstäckningsgraden ökar och allt fler av oss finländare får sina två vaccindoser förändras coronavirussituationen. Därför behöver vi också nu titta betydligt mera på antalet personer som får sjukhus- och intensivvård, än på det dagliga antalet smittade. Det är uppenbart att redan en dos vaccin minskar risken att insjukna allvarligt och två doser ger ett mycket gott skydd. Därför är det centralt för oss alla, att så många som möjligt tar vaccin. Ju högre vaccinationstäckningsgrad, dess närmare är vi dagen då vi kan avstå från alla restriktioner.

Min bestämda uppfattning är också att vi nu måste börja lära oss leva med viruset och hålla samhället så öppet som möjligt. Kulturen och evenemangsbranschen behöver framtidstro och jag har stor förståelse för den frustration man känner och har känt. Jag är mycket nöjd med att regeringen förra veckan kunde enas om att den strikta s.k. tvåmeters regeln inomhus ska bort och ersättas med social- och hälsovårdsministeriets nya anvisningar. Samtidigt ser jag ändå att det vore klokt att snabbt göra en lagändring i smittskyddslagen, och avlägsna 2 meters skrivningen där. Något som social-och hälsovårdsministeriet borde kunna bereda omgående. En annan sak som är mycket viktig för oss i regeringen är att barnen och de unga behöver få utöva sina hobbyer. Också här har det sänts ut nya anvisningar från ministeriet till våra regionala och lokala myndigheter som fattar de konkreta besluten gällande eventuella restriktioner just nu.

En av höstens viktigaste händelser är regeringens kommande budgetria. Det finns många stora frågor inför framtiden på tapeten bland annat hur vi skapar förutsättningar för tillväxt, sysselsättningen, bristen på arbetskraft, befolkningsutvecklingen och klimatförändringen. De här frågorna kommer att prägla budgetrian och vi behöver lösningar för att bygga en allt mer hållbar framtid.

Jag är mycket nöjd att finansministeriet i sitt budgetförslag har med ett tvåårigt försök med ett höjt hushållsavdrag. Det här är något som SFP målmedvetet arbetat för. Förslaget är att hushållsavdragets maximibelopp för hushållsarbete samt  vård- och omsorgsarbete höjs från 2250 euro till 3500 euro och att den avdragbara andelen höjs från 40 till 60 procent. Den som byter ut sin oljepanna ska också få ett avdrag på 3500 euro och den här höjningen gäller åren 2022-2027.

En höjning av hushållsavdraget är väldigt viktigt med tanke på sysselsättningen. Det är också en tydlig åtgärd för att främja en grön omställning. Det tvååriga försöket gör att t.ex. en äldre mänska kan anlita städhjälp eller annan hjälp i hemmet som underlättar vardagen, bättre än idag. I och med detta förslag skapas en situation där alla vinner – företagen, arbetstagarna och hushållen.

En annan fråga som varit på allas läppar denna vecka är det fruktansvärda läget i Afghanistan. Min och SFP:s syn är  att regeringen nu bör ha beredskap att höja flyktingkvoten från 1050 uppåt. Situationen i Afghanistan har eskalerat och det gör det mycket motiverat att flyktingkvoten nu skulle höjas utöver det som överenskommits i regeringsprogrammet. Vi måste hjälpa de mest utsatta. Vi måste också införa snabba processer för att ta hand om dem som nu svävar i livsfara. Det inkluderar också deras familjer. Beslutet att sända ett tiotal finländska soldater till Afghanistan för att bidra med större säkerhet i det praktiska arbetet  vid flygfältet i Kabul är med tanka på situationen mycket motiverat.

Under riksdagsgruppens besök i Nagu har vi också fått mycket tack för det arbete som gjorts för att få till stånd finansiering på över hundra miljoner för att förnya Rävssundsbron och Hessundsbron i Pargas. Det här visar att långsiktigt politiskt arbete har betydelse och bär frukt. Fungerande förbindelser behövs för skärgårdens livskraft, för turismen, företagsamheten och näringslivets utveckling.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit