Den utvidgade läroplikten påverkar stöden till studerande – regler för skolresestöd har uppdaterats

Till följd av att den nya lagen om utvidgad läroplikt trädde i kraft den 1 augusti sker ändringar vad gäller studerandes rätt till studiestöd och skolresestöd, meddelar Folkpensionsanstalten.
Den utvidgade läroplikten gäller unga som avslutar sina studier inom den grundläggande utbildningen år 2021 eller senare. Reformen innebär att de unga framöver omfattas av läroplikt tills de fyllt 18 år, och studierna på andra stadiet ska vara avgiftsfria för dem.
Studerande kan också i framtiden få såväl studiestöd som skolresestöd, men en del villkor ändras nu.
Nya grunder för att få stöd
För studiestödets del innebär lagändringen att de studerande som är berättigade till avgiftsfri utbildning inte har rätt till ett läromaterialstillägg till sin studiepenning. Övrigt studiestöd kan de dock få på samma grunder som andra studerande.
Vad gäller skolresestöd kommer de studerande som är berättigade till avgiftsfri utbildning framöver få skolresestöd på andra grunder än övriga studerande.
Exempelvis kan studerande som är berättigade till avgiftsfri utbildning få skolresestöd om de bedriver vuxengymnasiestudier, avlägger en yrkesexamen eller genomgår en utbildning inom fritt bildningsarbete som riktar sig till läropliktiga. Övriga studerande har inte rätt till skolresestöd då de genomför dessa studier.
Rätten till skolresestöd påverkas av flera faktorer, bland annat av priset på resebiljetten och skolresornas längd.
Studerande som fortfarande är läropliktsskyldiga har rätt till skolresestöd om skolresan är minst sju kilometer i en riktning, medan minimiavståndet för övriga studerande är tio kilometer i en riktning.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.