Förflytta dig till innehållet

Det bästa alternativet söks

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Valförbund eller inte – det är en fråga som avgörs av SFP i Egentliga Finlands kretsmöte. Det är ett viktigt beslut som innebär ett stort ansvar för kretsen. Det gäller att vända på alla stenar för att hitta bästa möjliga strategi för att säkra SFP:s åboländska mandat i riksdagen.
Tom Simolas ledare i ÅU 25.8.2018 ger oss anledning att påminna om att Svenska folkpartiet i Egentliga Finland är agilt och livskraftigt med klara och tydliga målsättningar. Regionala och lokala mål finns naturligtvis i de olika delarna av Åboland och den gemensamma nämnaren är ingalunda okänd för den svensk- och tvåspråkiga befolkningen i Egentliga Finland. Svensk service, fungerande kommunikationer och en livskraftig region står högt på agendan.
I Åbo har vi arbetat hårt för många viktiga frågor som den svenskspråkiga skolan och dagvården, för att stadens ekonomi ska vara hållbar och för att Åbo ska ha fungerande service på båda språken. Under de senaste åren har vi haft flera segrar i kommunalpolitiken; Braheskolan har inlett sin verksamhet, Sirkkalas kärnhus är äntligen i rullning och nu jobbar vi för att få flera dagvårdsplatser i Sofiegatans nya daghem. Samtidigt kommer man att få det första svenskspråkiga daghemmet med dagvård dygnet runt, något som saknas helt i dag. Alla dessa viktiga resultat är nådda genom samarbete över partigränserna, alltså – samarbete gäller men politiskt resultat prioriteras högt.
Vid senaste kommunalval gav Pargas väljare SFP enkel majoritet i stadsfullmäktige. Det är ett förtroende vi förvaltar genom att föra en ansvarsfull politik. Detta ansvarstagande innebär även att föra dialog med de andra grupperna, det kan inte vara fel med samarbete när den möjligheten ges. I det geografiskt splittrade Pargas har SFP:s fem lokalavdelningar en stor betydelse för SFP:s verksamhet i kommunen. Pargas har framtidsvisioner och de består av bl.a. fokus på kommunikationer, utvecklande av turism och annan näring, investeringar i skolor, planering av bostadsområden som det vid Kyrksundsstranden och utvecklingsprojekt som Byahuset i centrala Pargas.
I Kimitoöns kommun har SFP målmedvetet jobbat med att få slut på det negativa käbblet som i allt för hög grad präglat det politiska livet. Idag fungerar samarbetet väl och skapar goda förutsättningar för att lösa framtidens utmaningar, tillsammans. Frågan om att på bästa sätt trygga framtidens behov av vård- och omsorg på modersmålet så nära sitt hem som möjligt har föga gått Åbo Underrättelser förbi. Tacknämligt har ÅU bevakat också denna utmaning.
Högt uppe på agendan för hela regionen, liksom för hela partiet finns arbetet för att utveckla och försvara behovet av fungerande kommunikationer som är grunden för att vi ska ha en levande skärgård också i framtiden. Vi har fått bron till Kasnäs, vi har lyckats undvika avgifter på förbindelsebåtar och vi kämpar hårt för den fasta förbindelsen mellan Pargas och Nagu.
Förresten – Varför nämner inte Simola i sin ledare till exempel den fullbordade målsättningen med ny skola i S:t Karins? Ett resultat av ett långt, idogt men framgångsrikt arbete som vår sfp-ledamot rott i hamn.
Det är viktigt att vi kommer ihåg de positiva förändringar som politiken skapar, inte bara det som inte ännu har blivit verklighet. Det är rätt att vi ska se framåt – det gör SFP i Egentliga Finland tillsammans med alla SFP:s lokalavdelningar i hela regionen.
Regina Koskinen, Kretsordförande SFP i Egentliga Finland
Ida Schauman, Ordförande SFP i Åbo
Tomas Björkroth, Ordförande SFP:s kommunorganisation i Väståboland
Ghita Edmark, Ordförande SFP Kimitoön
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit