Förflytta dig till innehållet

"Det gick inte som på Strömsö" är medelåldersmänskans motsvarighet till tonåringens "Sorry att jag inte är perfekt!"

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Häromveckan intervjuade jag Jim Björni, snickare på Svenska Yles populära tv-program ”Strömsö”.
Björni var hur trevlig som helst och sa många kloka saker om hantverk, trender och traditioner.
Trots det måste jag erkänna: jag tittar inte på ”Strömsö”. Det är liksom inte min grej, men jag har inget emot dylika program och tror att ”Strömsö” är bland de bästa i sin klass.
Något som däremot stör är uttrycket ”Det gick inte som på Strömsö”.
Det är förstås en eloge till programmet att det gjort ett avtryck, inte bara i det svenska språket utan också i det finska.
Nuförtiden hör man finskspråkiga säga ”Ei mennyt niinkuin Strömsössä”.
Det här kan vara ett problem, speciellt om uttrycket används av personer i ansvarsställning.
Jag tror att Strömsö-uttrycket, oavsett om det förekommer på finska eller svenska, är medelåldersmänskans motsvarighet till tonåringens ”Sorry att jag inte är perfekt!” (ofta riktat till föräldrarna, följt av ljudet av igenslängd dörr.)
En kort analys av uttrycket ger oss följande: Strömsö är ett ställe där allt går enligt planerna till ljudet av generisk bakgrundsmusik.
Det som programvärdarna tar sig an genomför de enligt planerna. Björni förklarade i ÅU:s intervju att det här är för att de är experter och förbereder noggrant.
Samtidigt gör inramningen – tänkt att ingjuta tittaren i ett inspirerande lugn – att det finns en fernissa av overklighet över programmet.
Jag understryker: det här är inte en kritik mot ”Strömsö”. Jag påstår endast att det är den här aspekten – den friktionsfria och, som Björni kallade det, konfliktfria – som de som använder Strömsö-uttrycket har i tankarna när de säger ”Det gick inte som på Strömsö”.
Det blir ett sätt att föregripa kritik genom att påstå att förväntningarna var för högt ställda, närmare bestämt på ”Strömsö-nivå”.
Ibland är förväntningarna kanske högt ställda, men i de flesta fall vill folk inte – för att åkalla bilder från programmet – ha daggstänkt nyskördad squash i motljus eller osynliga träpluggar i lika osynliga fogar.
De vill bara att saker och ting fungerar och att löften hålls.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit