Förflytta dig till innehållet

Det nya välfärdsområdets ansvar

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Stefan Holmströms kolumn i ÅU 4.1 beskriver tydligt och klart vad det nya välfärdsområdet står inför. Som Holmström skriver kommer det nya fullmäktige redan på de första mötena i vår att stå inför stora beslut; det handlar inte om bara operativt ledarskap, utan om en helhetsbudget på över två miljarder euro och ett ansvar för 180 000 anställda och deras löner

Nu är det viktigt att välja sådana personer till välfärdsområdets fullmäktige som är beredda att ta ett av de största ansvaren en fullmäktigeledamot överhuvudtaget kan ha inom de politiska förtroendeuppdragen. Arbetet i fullmäktige kommer alltså inte att handla om operativ ledning utan om strategiska beslut, där man tryggar en bättre framtid inom hela social-, hälso- och räddningsväsendet.

Fullmäktigeledamoten behöver därför ett brett nätverk, god samarbetsförmåga, färdighet att ta ett stort ansvar samt sakkunskap om den nya organisationens verksamhet. Många väljare funderar fortfarande på om de alls ska rösta och vad vi egentligen röstar för. Det vi nu väljer är de kommande beslutsfattare som bestämmer om en två miljarders budget som handlar om människornas välfärdsservice.

Vi får hoppas att valdeltagandet inte blir så lågt som många nu förutspått, utan att det finns intresse för att gå till valurnorna. Vi behöver denna reform, oavsett om vi vill det eller ej.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit