Förflytta dig till innehållet

Digitalisering är skärgårdens möjlighet

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Ekonomin har blivit mera informationsintensiv och informationssamhällets satsningar på att utveckla informationssamhället har koncentrerats till städer.  Informationsintensivt arbete är dock inte beroende av tid eller plats. I framtiden kan informationssamhället bli mera utspritt.

Digitaliseringen är en stor chans för skärgården. Den minskar på avstånden och negativa konsekvenser, som uppstår på grund av avstånd,  samt gör landsbygden livskraftig genom att koppla den till den globala ekonomin.

Med hjälp av digitalisering kan vi få servicen närmare medborgarna. Speciellt då avståndet till fysiska tjänster ligger långt borta eller växer på grund av centralisering. Elektroniska tjänster kan användas i distansarbete eller studier, likväl som i social- och hälsovårds (sote) sammanhang. Servicetjänsterna kan också tyglas att betjäna t.ex. samtransporter.

Fibernät kan jämföras med vägar och förbindelsebåtar, som en del av samhällets infrastruktur. Det behövs investeringar för att bygga ut en infrastruktur för datatrafik. I dagsläget är många invånare och företag i olik ställning vad beträffar data-trafikförbindelser.

För att bygga ut fibernät till områden där inte det är ekonomiskt och marknadsmässigt självbärande att bygga fibernät, behövs det ekonomiskt stöd av samhället. Offentliga sektorn kan också erbjuda en plattform och offentlig datainformation för medborgarna. Vi kan se till att ingen blir utanför utvecklingen genom att stödja och utveckla medborgarnas digitala kunskap.

I framtiden gäller det att se till att fördelar som uppstår på grund av digitaliseringen är regionalt jämlik och medför ett helt nytt sätt att tänka, vad beträffar landsbygden och att verka i landsbygden. Är vi villiga att ta emot utmaningen – även i skärgården?

Helena Särkijärvi

Egon Nordström

De Gröna, Pargas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit