Distansarbetet inverkar på var femte företagares behov av lokaler – kan gynna mindre orter
Företagarna i Finland frågade närmare 10 000 företagare om distansarbetets följder. Bland företagarna uppgav 21 procent att distansarbetet, som eventuellt ökar, inverkar på deras lokalbehov. Detta kan gynna mindre orter.
– Multilokalitet innebär en stor möjlighet att öka livskraften i landsbygds- och stugkommunerna. Den kan även förbättra tillgången på arbetskraft som företagarna behöver, säger Henrik Wickström , sakkunnig inom näringspolitik vid Företagarna i Finland.
Av företagarna vars lokalbehov påverkas svarade 44 procent att behovet av lokaler ändå inte minskar. Av företagarna svarade 24 procent att behovet minskar och 12 procent att det minskar avsevärt.
– Just nu lever vi i stug- och semestertider. Det ökade multilokala arbetet kan förlänga företagarnas och arbetstagarnas vistelse i stugkommunerna, säger Wickström.
Det kan med andra ord löna sig för kommunerna att fundera på hur de kan utnyttja multilokaliteten och hybridarbetet.
– En smart kommun funderar hur man kan öka multilokala arbetstagares delaktighet och möjliggöra för multilokala företagare och arbetstagare att nätverka och få stöd av näringslivstjänsterna även på den andra bostadsorten, säger direktör Harri Jaskari på Företagarna i Finland.
Multilokalt arbete påskyndar tillgången på arbetskraft. Möjligheten till distansarbete kan även utgöra en konkurrensfördel för företag.
– Multilokalitet öppnar till exempel upp nya möjligheter för landsbygdens företagare. Om en familjemedlem kan arbeta på distans behöver hen inte flytta någon annanstans för arbete, säger Wickström.
Gäller främst data- och kontorsjobb
Distansarbete är möjligt inom data- och kontorsjobb medan produktionsindustrin och tjänsteproducenter huvudsakligen behöver arbetsinsatsen på arbetsplatsen.
Bland alla som svarade uppgav 12 procent att det i och med multilokaliteten inte finns något behov av att investera i nuvarande lokaler. Sex procent av företagarna kan flytta till mindre lokaler och fem procent kommer att använda kontorshotell.
Arbetsgivaren bestämmer var arbetet utförs
Företagarna i Finlands Arbetslivsgallup visade i våras att distansarbetet har ökat arbetets självständighet, arbetsproduktiviteten och det har också minskat sjukfrånvaron för de som befinner sig i arbetslivet.
– Med möjlighet till distansarbete har inte intresset för distansarbete minskat, men engagemanget för arbetsgivaren har stärkts. Det är ändå viktigt att komma ihåg att arbetsgivaren har beslutanderätt över hur och var arbetet utförs, säger Harri Jaskari.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.