Förflytta dig till innehållet

Donera dina gamla kläder till patienterna på ÅUCS

Då patienter förs till akuten har de ofta trasiga eller smutsiga kläder, och eftersom situationen oftast är överraskande har de inget att byta om till. På grund av det behöver sjukhuset använda kläder som kan ges till patienterna för hemvägen.
Därför samlar diakonicentret i Åbo under den här veckan och nästa in använda college- eller träningsbyxor och skor. Initiativet till att hjälpa sjukhuset kom från anhöriga som påpekat behovet.
– Kläderna behöver inte vara i perfekt skick, utan det viktigaste är att de är hela, tvättade och inte luktar. Ingen vill ha illaluktande kläder. Men det är okej om det till exempel finns någon fläck som inte går bort i tvätten, säger Marjo Lahtinen som hjälper till med insamlingen.
Kläderna ska vara stora, byxorna i storlekar från M och uppåt och skorna i storlek 40 och uppåt. Under insamlingens första dag fick diakonicentret in flera sopsäckar kläder, men det finns behov för ännu mer.
– Vi har fått in ganska mycket byxor, men inte så många skopar. Framför allt behövs tofflor. Vi har bara fått två par hittills och många av patienterna kan inte få på sig skor med snörning, säger Sari Niemelä, diakonisekreterare.
Niemelä poängterar att det till ÅUCS är just bekväma byxor och skodon som samlas in, men att andra plagg tas emot av diakonins klädhjälp Karderoopi. Dit behövs främst herrskor i storlekar över 42, damskor i storlekarna 38-40 och herrskjortor i storlek XL eller större. Vinterkläder i olika storlekar behövs också. Kläderna som samlas till Karderoopi ska vara i gott skick.
Insamlingen finns på Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighets diakonicentrum på Trädgårdsgatan 22, med ingång från gårdssidan. Kläderna samlas in 9-12 oktober och 16-19 oktober klockan 9-15.

Byxor, skor och tofflor. Det tas emot på diakonicentret på Trädgårdsgatan 22. På bilden Marjo Lahtinen. Foto: Fredrik Häggman.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit