Förflytta dig till innehållet

Dyrt nybygge i Kuppis ska locka internationella investerare

Den runda byggnaden har klämts in mellan kontorslokalerna. Foto: Emma Strömberg.


Inklämd mellan Biocity och skattebyrån finns det nya besöks- och marknadsföringscentret Joki. Byggnaden invigs idag.  Åbo stad, högskolorna i Åbo och företag kommer att ha verksamhet i byggnaden. Sammanlagt har Joki 50 samarbetspartners. Besökscentret fungerar som utställningslokal för dessa samt erbjuder lokaler för möten och workshops.
Joki är öppet för allmänheten på vardagar klockan 8-18. Då kan vem som helst komma in och ta del av den digitala utställningen där företagen presenteras genom filmsnuttar och interaktiva skärmar.
På andra våningen i den runda byggnaden kan man ta del av Åbo stads planer för stadsutvecklingen – också här genom interaktiva skärmar. På samma våning finns också en utställningslokal där företagen i tur och ordning får visa upp sin affärsverksamhet.
– Det här är ett unikt koncept för att svara på företagens, stadens och högskolornas behov och öka samarbetet mellan dem, samt för att visa upp deras verksamhet för besökare, säger Hele Kaunismäki, projektchef på Joki.
Målet är att kunna intressera utländska besökare till Joki och på det sättet marknadsföra näringslivet och kunnandet i regionen internationellt.
Marknadsföringscentret Joki är del i stadens projekt Åbo vetenskapspark, som handlar om att ytterligare öka samarbetet mellan högskoleutbildningar och företag i området kring Kuppis tågstation.
Lanseringen av Åbo vetenskapspark är inte minst en marknadsföringsstrategi för att få investerare och nya företag till businesskvarteret och Åbo överhuvudtaget.
Joki är ett en central plattform för att visa upp vad det finns för kunnande i staden och hur näringslivet ser ut för att locka investerarna och företagen hit.
Fastighetsbolaget Teknologiakiinteistöt äger byggnaden. Den totala investeringskostnaden för bygget är en affärshemlighet men vd:n Mikko Lehtinen berättar att kvadratmeterpriset för bygget säkert är ett av de dyraste i Åbo.
Bland de företag som är samarbetspartners i Joki finns både stora och små bolag. Bayer, Wärtsilä, Rolls-Royce, Åbo Energi, Meyer Turku, Valmet Automotive och Teleste är några av dem. Också Åbo handelskammare och Åbo Företagare finns bland samarbetspartnerna.
World Trade Center flyttar från Slottsgatan till Joki nästa år.
Byggandet i Kuppis är inte slut i och med att Joki blev färdigt. Ett nytt yrkeshögskolecampus ska ännu byggas längs med Lemminkäinengatan. Sedan fortsätter byggandet inom ramen för Åbo vetenskapspark på andra sidan järnvägen i Österås. Enligt detaljplanen ska det både byggas företagslokaler och bostadshus där.

Besökscentrum Joki
Nybygge på Lemminkäinengatan 12 B.
Utställningslokal för företag och Åbo stad.
Högskolorna i Åbo är också samarbetspartner.
Huvudsyftet är att locka utländska besökare för att marknadsföra kunnandet och näringslivet i regionen internationellt.
Byggnaden ägs av fastighetsbolaget Teknologiakiinteistöt.
Företaget säljer ett tjänstepaket till de 50 samarbetspartnerna.
Där ingår tillgång till utställningslokalen och mötesrum.

Med fingret kan man dra över skärmen för att se olika stadsdelar i Åbo. Foto: Emma Strömberg.


Stadsplanering. Åbo stad visar upp en stor väggkarta. När man klickar på symbolerna genom en surfplatta får man fram mera information. Foto: Emma Strömberg.


Läkemedelsbolag. Peter Essen på Bayer tycker att det är värdefullt också för stora företag att vara med i samarbetet.


Ingången är från Lemminkäinengatan. Foto: Emma Strömberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit