Förflytta dig till innehållet

Västanfjärdsbor har varit fårfarmare i över 30 år – nu fick en tacka första gången sex lamm

Lotte Ahlskog och Per Eklund driver bland annat fåruppfödning i Västanfjärd. I år fick de en överraskning då en tacka födde sex lamm. För Eklunds del var det första gången någonsin det skett. Foto: Privat


Per Eklund blev mycket överraskad för cirka fem veckor sedan. Då födde en av han och sambon Lotte Ahlskogs 22 tackor hela sex lamm.
– Det är första gången någonsin som det händer. En gång tidigare har det skett, men då var det ena lammet dödfött, säger Eklund.
Nu är samtliga sex lamm vid god vigör.
Att ett finskt lantfår får flera än fem lamm är mycket ovanligt, berättar Eklund. Vanligtvis får hans tackor två till tre lamm.
I år har också flera av hans tackor fått fyrlingar.
Orsaken till att hans tackor plötsligt fick så många lamm är oklar. Dels beror det på gener, dels på att de fått bra mat och blivit väl omhändertagna.
Sexlingar är egentligen lite knepigt, påpekar Eklund.
– Då brukar det bli ont om mjölk i tackan, och vi brukar få mata dem med flaska. Då blir de också väldigt tama och efterhängsna, säger han.
Per Eklund köpte sina första får redan som tonåring, år 1984. Han driver även jordbruk i Västanfjärd.
– Fåren är härliga djur, mycket roliga att ha, säger han.
Videoklipp av Per Eklund:

Vilostund. Foto: Privat

Dela artikeln

0 kommentarer: “Västanfjärdsbor har varit fårfarmare i över 30 år – nu fick en tacka första gången sex lamm

  1. Carl-Gösta (Jösse) Eklund skrev

    Gratulerar till sexlingarna! Det är en prestation av en tacka att klara av så många lamm, fastän hon får hjälp av flaska! Hon har dock bara två spenar! Jag tror mig minnas att rekordet för en finsk lantrastacka är nio (nio) lamm. Finska lantrasfåret räknas till det mest fruktsamma i världen.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit