Förflytta dig till innehållet

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt överskrider budget med 15,6 miljoner

Skyltar med sjukhusbyggnad i bakgrunden.

ÅUCS. ÅU-foto


I Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts andra delårsöversikt överskrids budget med 15,6 miljoner. Ökningen beror på högre kostnader för personal, läkemedel och material än förväntat.
– En stor del av överskridningarna beror på utomstånde faktorer. Då den mest krävande specialsjukvården koncentreras till universitetssjukhusen höjs läkemedels- och materialutgifterna. Bakgrunden till höjningen ligger också i att mängden patienter som kommer utifrån landskapets gränser har ökat, säger sjukvårdsdistriktets direktör Leena Setälä i ett pressmeddelande.
I somras vidtog sjukvårdsdistriktet en rad åtgärder för att begränsa ökningen av utgifter för personal, läkemedel och material. Åtgärdsprogrammet fortsätter till årets slut.
I budgeten har sjukvårdsdistriktet reserverat flera miljoner euro för semesterlöneersättningar. För att reducera dessa kostnader uppmanas personalen att ta ut inbesparade semesterdagar och talkoledighet.
Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt fortsätter sin strama ekonomiska linje också nästa år. I det preliminära budgetförslaget för år 2019 som styrelsen godkände i går omfattar utgiftsprognosen en verksamhetskostnadsökning på endast 1,4 procent jämfört med i år.
Målet är att varken ha överskott eller underskott i slutet av år 2019.
Delårsrapporten för januari–augusti visar att antalet patienter har ökat med 2,3 procent under året. Det förklaras till stor del med att Åbo stads psykiatriska verksamhet fusionerades med sjukvårdsdistriktet våren 2017.
Den 6 november fattar styrelsen beslut om den slutliga budgeten som presenteras för fullmäktige.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit