Förflytta dig till innehållet

EIF:s fotbollsherrar tillbaka i mjuka spanska händer: ”En diktatormodell passar inte i vår klubb”

Patric Westerlund
Gabriel Garcia Xatart, tränare i EIF
Gabriel Garcia Xatart återvänder till EIF efter nästan fyra år av uppdrag i andra finländska klubbar, senast i TPS.

Gabriel Garcia Xatart och Ekenäs Idrottsförening EIF gick skilda vägar efter säsongen 2019. Efter uppdrag hos PePo i Villmanstrand, KTP i Kotka och senast om biträdande tränare i TPS i Åbo är spanjoren tillbaka i EIF.

EIF och Xatart har tecknat ett kontrakt som löper på 1+1 år. Xatart landsman Daniel Bolufer fortsätter som biträdande tränare.

Xatart ersätter portugisen Filipe Pedro som tog över efter Mikko Manninen i juli.

Gjorde succé 2018

Xatart tränade EIF säsongen 2018. Då gick EIF till semifinal i finländska cupen och var nära ligakval. Det blev till slut en tredje plats i tabellen. Men efter tre raka förluster säsongen därpå fick Xatart lämna klubben och ge över till andre tränaren Guillem Santesmases och hemmasonen Johan Estlander.

EIF:s sportchef Peter Haglund har hållit kontakten med Xatart hela tiden och han har varit ett alternativ under åren som gått.

– Det var ett ganska lätt beslut när vi ville ha honom och han ville komma hit. Det fanns ingen bitterhet att tala om. Han gjorde en supersäsong 2018 och hade för stora förväntningar på sig själv följande säsong. Han ansåg själv att han inte klarade av det då så vi avslutade kontraktet i samförstånd i motsats till vad vissa medier påstod.
Under hösten har man också fört förhandlingar med Filipe men de strandade på kostnaden.

– Våra resurser och hans krav möttes inte. Det är inte lätt att få ekonomin att gå ihop i detta marknadsläge.

Erkänner misstag

Haglund erkänner att man gjorde ett misstag då man anställde en finländsk tränare inför förra säsongen efter flera år av utländska sådana.

– En diktatormodell passar inte i vår klubb. Folk har tyckt om vår familjära stil och kommer hit tack vare den. Vi har ett rykte som en klubb som det är lätt att komma till. Vårt klubbhus spelar en viktig roll där. Man kan komma och gå och lämna sina grejer. Vi delar inte stadion med någon annan som i de stora städerna. Vi ska inte rasera de positiva aspekterna med vår klubb. Det höll vi på att göra.

Därför ser han Xatart som känner till klubben och staden som ett mycket bra alternativ till tränare.

– Gabri kommer tillbaka mer erfaren och med en bättre bild av finländsk fotboll och med ett stort intresse för EIF. I och med att kontraktet är 1+1-årigt har vi möjlighet till kontinuitet och förhoppningsvis att slippa samma karusell nästa år.

Barcelonabördige Xatart har UEFA Pro-utbildning. Xatart kommer till Ekenäs senast efter årsskiftet.

– Jag har under åren fått en betydligt klarare bild av finländsk fotboll. Det betyder mycket för mig. Tillsammans ska vi försöka göra någonting stort, någonting positivt och glatt, säger Xatart i klubbens pressmeddelande.

Efimov och Kanté klara

Nu när tränarstaben för kommande säsong är klar tar förhandlingarna med spelarna ordentligt fart.

– Jag har redan diskuterat med flera spelare och nu när tränarstaben är klar kommer förhandlingarna i ett helt nytt läge. Jag ska också diskutera med den nye tränaren hur vi i fortsättningen ska ha det, säger Haglund.

EIF har sedan tidigare kontrakt med Stanislav Efimov (Ryssland) och Abdoulaye Kanté (Frankrike).

EIF Ab meddelade också på tisdagen att vd Mika Niemi blir också heltidsanställd vd och också lagledare för laget säsongen 2023.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit