Förflytta dig till innehållet

Elever i S:t Karins svenska skola skrämda av film om Lucias historia – förälder: ”Vi är besvikna över rektorns omdöme”

Arkiv/Eleonora Drugg
skolbyggnad
En film om Lucias historia som visades för elever i årskurs 2 får kritik av föräldrarna. Flera barn har blivit skrämda av filmen.

På en musiklektion i S:t Karins svenska skola förra veckan visade skolans rektor, Maria Engblom, en film om Lucias blodiga historia för eleverna i årskurs 2. Filmen upplevdes som skrämmande och orsakade flera elever att må dåligt efteråt berättar en anonym förälder för ÅU.

– Jag och andra föräldrar har reagerat på det som hände och vi är besvikna över att rektorn inte hade bättre omdöme.

Filmen beskriver hur den historiska Lucia blir dömd att tjänstgöra på en bordell, hur de försökte bränna henne på bål och hur de senare halshögg henne. Enligt en annan berättelse som beskrivs i filmen skär hon ut sina egna ögon. Filmen är producerad av Yle 2015 och är en del av Vetamix, som är Yles satsning på undervisningsfilmer för skolelever.

rektor inne i en skolaArkiv/Stefan Holmström
Skolans rektor, Maria Engblom, säger att hon hade betänkligheter kring filmen men valde ändå att visa den. Hon varnade eleverna innan att den kan vara lite skrämmande.

Engblom hade betänkligheter kring filmens innehåll, men valde ändå att visa den på musiklektionen.

– Jag varnade eleverna innan att den kanske är lite skrämmande. Då valde någon att gå ut och några elever kom och satte sig bredvid mig vid pianot. Jag är ledsen över att det uppfattades så skrämmande av eleverna, säger hon.

Engblom påpekar även att hon pratat med eleverna om att historien om Lucia inte har så mycket att göra med vår luciatradition, och att man inte kan veta vad som egentligen hände.

Två föräldrar har hört av sig till Engblom efter att deras barn berättat vad som skett. Engblom skrev efteråt ett meddelande, som ÅU har tagit del av, till alla föräldrar i årskursen. Där berättar hon om vad som hänt och de betänkligheter hon hade om filmen innan hon visade den. Hon skriver att hon funderat över ordet bordell som förekommer i filmen, och valt att inte försöka förklara ordet.

– Min avsikt var naturligtvis inte att skrämma någon. Jag ville ge ett historiskt perspektiv på vårt luciafirande, men så här efteråt konstaterar jag att den här filmen inte var lämplig att visa för elever i den åldern, säger hon.

En lärare, och speciellt en rektor, måste kunna bedöma hurudant material och hurudana ordval som är lämpliga för barn i den här åldern.

Förälder

Den förälder vi talat med säger att det är tråkigt att de inte kan lita på att skolan har ett bättre omdöme.

– Det finns mycket hemskheter i världen nu som vi föräldrar konstant funderar på hur man ska tala med barnen om, och vilka bitar man väljer att lämna bort. En lärare, och speciellt en rektor, måste kunna bedöma hurudant material och hurudana ordval som är lämpliga för barn i den här åldern.

Föräldern har själv tagit reda på att filmen hade högstadie- och gymnasieelever som tänkt målgrupp.

Nicolina Zilliacus-Korsström, producent för Vetamix, svarar till ÅU i ett mejl att det är första gången hon hör om ett dylikt problem sedan videon publicerades för åtta år sedan.

– Innehållet skapas inte utgående från en läroplan. Yle tar därför inte ställning till om materialet är lämpligt att visa för 7–8-åringar. Alltid när man använder material i undervisningssyfte är det önskvärt att man bekantar sig med materialet på förhand för att bedöma om innehållet lämpar sig för det ändamål och för den målgrupp man tänkt sig, säger hon.

Engblom säger att hon och elevvårdspersonalen finns tillgängliga för alla elever som vill prata om händelsen.

Hon berättar också att musikundervisningen fortsatt som vanligt efter incidenten utan att hon märkt av att elever skulle tänka på det som skett.

– Vi har övat luciasånger som vanligt utan problem och 18 elever har visat intresse att vara skolans lucia. Det är viktigt att också kunna gå vidare när sådana här misstag sker, säger hon.

Uppdaterad 13.11 kl. 12:12 med rättelse i kommentaren från Yle. ”Inte” lades till i meningen ”Innehåller skapas inte utgående från en läroplan”.

Dela artikeln

En kommentar: “Elever i S:t Karins svenska skola skrämda av film om Lucias historia – förälder: ”Vi är besvikna över rektorns omdöme”

  1. Harald Bergholm skrev

    Föräldrarna kanske borde kolla vad deras gullepluttar ser på telefonen (Tiktok) istället för att klaga på skolan i media och samla wokepoäng, om detta är ett problem så håll det internt till skolan. Ser inga problem med detta två minuters klipp, nyheter före barnprogrammen är råare och verkliga. Dessutom så sade ju läraren till att den som är känslig behöver inte se på klippet, så skolan HAR tagit sitt ansvar. Kanske nästa är att börja ta och censurera historieböckerna gällande vad som är hemskt eller kränkande så att ingen blir kränkt och sluta rapportera om vad som händer i samhället och världen. Är det bättre när ingen vet något om historien bara för att vissa tycker att ingen skall ens bli det minsta lilla sårad för stunden? De politiskt korrekta har ju redan råddat i kulturen och editerat sådant som DE tycker att är kränkande, rasistiskt eller misogynt, inte skall barnen få läsa original versionen av Pippi Långstrump eller Bröderna Grimms sagor och inte heller Harry Potter pga. J.K Rowling anklagas för att vara transfob. Gamla 90-tals Mumin var mer skrämmande, hur många har inte blivit rädd för Mårran?.
    Är man lättkränkt och känslig så håll er borta från kulturen, men låt alla andra få ta del av den i original version. Livet är inte en dans på rosor trots att vissa tror det och inget skall få förstöra den falska bilden för annars går man ut i media och gråter.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit