Förflytta dig till innehållet

En fjärdedel av finländarna uppger att de behöver en särskild anledning för att rösta

Sofia Westerholm/SPT
Ett röstningsbås.
Fler än tidigare tror att saker och ting löser sig även om de låter bli att rösta. Det låga valdeltagandet i kommunalvalet kan delvis förklaras genom denna attitydförändring, enligt Stiftelsen för kommunal utveckling.
Majoriteten av finländarna, 61 procent, anser att demokratin som helhet fungerar bra i deras hemkommun. Endast 26 procent bestrider påståendet. Det framgår av den medborgarundersökning som gjorts av Stiftelsen för…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

2 kommentarer: “En fjärdedel av finländarna uppger att de behöver en särskild anledning för att rösta

  1. Göran Ek skrev

    Tydligen många som tar demokratin för givet och låter bli att rösta, men då skall man inte heller klaga eftersom man godkänner andras val även om man tycker att det är ”fel” resultat. Inte är det t.ex vädret som skall avgöra om man orkar rösta eller inte
    Elektroniskt val är framtiden med direkt resultat, men då skall det vara i vallokaler precis som ”stenålders” papperslappar pga. datasäkerhet, att systemet fungerar även vid strömavbrott och helst inga tekniska problem.
    Det finns enorma risker gällande datasäkerheten om det görs möjligt att rösta hemma och gör det lätt för andra stater att manipulera valet. Dessutom hur kontrollerar man att det är rätt person som röstar och att inte någon annan röstar i annans namn, som t.ex röstar för någon annan i familjen om man har tillgång till bankkoder?

  2. Robert Tallín skrev

    Jag tänker rösta igen först då det går att göra det elektroniskt. Vet att många har samma åsikt.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit