En kolumn ska gripa tag i en och rubriken ska vara bra – ÅU publicerar Kattanstuderandes prisbelönta kolumner

Att skriva debattinlägg eller kolumner är inget som Amanda Nygren, 18 år och Linn Lundell, 17 år gör varje dag.
Men i samband med Katedralskolans lektioner i modersmål fick Nygren och Lundell prova på och samtidigt delta i Svenska Kulturfondens kolumntävling Argh!
I början av december kom beskedet att Nygren vunnit andra pris i tävlingen och Lundell tredje.
— För mig betyder priset väldigt mycket. Jag blev jättelycklig då jag fick veta att jag kommit på andra plats. Överlag ger priset synlighet åt unga skribenter och deras åsikter och för mig öppnar det dörrar för framtiden och ger mig lite självförtroende då det gäller skrivandet, säger Nygren och tillägger att rättstavning inte hör till hennes starkaste sidor.
Lundell håller med om att det var roligt att få pris:
— Det känns kul att min text gillas och uppskattas.
Vi gör intervjun via en videolänk. Lundell sitter hemma i sitt rum i Korpo och Nygren i Åbo. Gymnasieundervisningen sker på distans och det finns ingen orsak för tjejerna att fysiskt befinna sig på skolan i Åbo.
Amanda Nygren
Bor: I Åbo
Familj: Mamma och pappa
Äter helst på morgonen: Rostat bröd med ost på och mjölk
Spänner för studentskrivningarna: Ja lite.
På nattduksbordet: Ingenting just nu
Linn Lundell
Bor: I Korpo
Familj: Mamma och pappa
Äter helst på morgonen. Te och flingor
Spänner för skrivningarna: Nej!
På nattduksbordet: Kimi Räikkönens självbiografi
Lyckoland och Siri, ring 112
Texterna överraskar. Båda har ett personligt grepp utan att ge avkall på det bredare perspektivet.
I Nygrens text om Finland och lycka; ”Lyckoland”, finns en underton av samtidig ironi och ödmjukhet. Den undertonen tilltalar. Rytmen ger också texten stringens och dynamik.
Lundell berättar att hon själv är aktiv inom Frivilliga brandkåren och att hennes pappa jobbar inom Räddningsverket. Med sin kolumn ”Siri, ring 112” vill hon påminna om hur farlig mobiltelefonen kan vara, när den slukar uppmärksamhet som borde vara fäst vid något annat än skärmen.
Som läsare hajar man till och berörs på djupet.
Det är rubrikerna det hänger på
Men att uttrycka en åsikt i form av en kolumn är alltså inget som känns naturligt för någondera. De ställer också höga krav. Det räcker inte med att positionera sig i en fråga som många andra redan ventilerat.
— Nej, om jag skulle skriva fler kolumner så skulle jag välja ämnen som på något sätt överraskar, säger Nygren.
Andras opinionstexter är inte heller något som per automatik intresserar. Nygren och Lundell tillhör generationen Z som föddes med smarttelefonerna i händerna.
Det är bara de skickligt svarvade rubrikerna som fångar de ungas uppmärksamhet.
— Jag tror att rubriken har stor betydelse. Vår generation är van vid klickbeten från YouTube så om man ser en rubrik i en tidning som har lite klickbete över sig så vill man kanske läsa vidare, säger Lundell. Hon ser också gärna att en text innehåller en historia och är vinklad på ett personligt sätt.
— Unga kanske inte läser så mycket tidningar men däremot följer många med sociala medier, påpekar Nygren.
Nygren och Lundell får skriva mycket i skolan och inom den närmaste framtiden kommer de inte att ägna sig åt kreativt skrivande på sin fritid.
Men skrivandet har en plats hos dem. Nygren när författardrömmar och Lundell har fått höra att hon borde utnyttja sin livliga fantasi och bli barnboksförfattare.
Hur det blir, får tiden utvisa.
ÅU publicerar de prisbelönta kolumnerna på webben den 22.12 och 29.12.
Här hittar du Amanda Nygrens kolumn!
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.