Förflytta dig till innehållet

En tredjedel förhandsröstade – valdagen viktig i svenskspråkiga kommuner där få förhandsröstat

Mikael Piippo/SPT
valarbetare i väst
Kommunerna har satsat på bland annat uteröstning för att göra förhandsröstningen smidig och coronasäker.

Förhandsröstningen i kommunalvalet avslutades på tisdagen. Enligt preliminära uppgifter röstade 1 470 100 väljare på förhand, vilket motsvarar 33 procent av de röstberättigade, meddelar Justitieministeriet.

I det förra kommunalvalet år 2017 röstade drygt 26 procent på förhand.

Förhandsröstningen har varit ivrigast i små kommuner med färre än 5 000 invånare och i de största städerna, meddelar Kommunförbundet.

Förhandsröstningsprocenten är högst i Lestijärvi (58 procent), Utsjoki (53,5 procent), Savukoski (53 procent), Grankulla (50,5 procent) och Kaskö (49,4 procent).

Enligt Kommunförbundets forskningschef Marianne Pekola-Sjöblom har den långa förhandsröstningen och de mångsidiga röstningsplatserna ökat intresset för kommunalvalet i år.

Letala (22,2 procent), Malax (22,1 procent), Nykarleby (21,6 procent), Pedersöre (18,8 procent) och Korsnäs (14,3 procent) är de kommuner som haft lägst förhandsröstningsaktivitet.

– Förhandsröstningen avspeglar inte det slutliga resultatet i alla kommuner. I svenskspråkiga kommuner som till exempel Korsnäs och Pedersöre röstar väljarna traditionellt först på valdagen och röstningsprocenten är ofta bland de högsta i landet, säger Pekola-Sjöblom i ett pressmeddelande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit