Enkel kyckling på två sätt
“Vad blir det för mat idag?” är en fråga som säkert hörs i hemmet lite oftare under dessa ovanliga tider vi lever i.
När allt flera barn är hemma från dagis och skola medan de vuxna arbetar hemifrån är det bra att ha ett par enkla vardags maträtter i bakfickan.
Kyckling är ett ganska säkert kort i de flesta familjer, och ofta enkel att tillreda på förhand.
Släng ihop en dubbelsats och ät av samma maträtt även följande dag, kom bara ihåg att se igenom kryddningen. Att smaka sig fram är det bästa sättet att säkerställa en lyckad måltid.
ÖRTKYCKLING
4 portioner
600 kycklinginnerfilé
1 tsk grovmalen svartpeppar
1,5 tsk salt
3 vitlöksklyftor
1,5 msk olivolja
4 msk finhackad timjan
4 msk finhackad persilja
4 msk finhackad basilika
Rivet skal från 1 citron
Kokt basmatiris, gräddfil och broccoli till servering
Placera kycklingen i en skål. Skala och pressa vitlöken.
Ringla olivoljan över kycklingen och rör sedan ner alla kryddor och vitlöken.
Koka riset medan kycklingen marineras. Du kan naturligtvis även hälla över kycklingen i en liten påse och låta köttet marineras i kylskåp under natten.
Skär broccolin i bitar.
Koka upp vatten i en kastrull och placera broccolin i kastrullen då vattnet kokar. Koka broccolin tills den är mjuk.
Hetta upp en non-stick stekpanna och stek innerfiléerna cirka 4 minuter per sida tills de är genomstekta.
Servera kycklingen med ris, gräddfil och kokt broccoli. Du kan smaksätta gräddfilen till exempel med vitlök, salt och örter enligt egen smak.
MEXIKANSK KYCKLINGGRYTA
4 portioner
1 st lime
400 g kycklingbröst
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
2 krm cayennepeppar
1 st gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 krm grovmalen svartpeppar
400 g tomatkross
230 g kidneybönor
0,5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
100 g majskorn
100 g crème fraiche
50 g vårlök
Ris till servering
Riv skalet på limen.
Skär kycklingen i bitar och krydda med salt, peppar, cayennepulver och saften från en lime.
Skala lök och vitlök. Skär löken i skivor och finhacka vitlöken.
Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs löken i ett par minuter. Tillsätt vitlök, rökt paprikapulver, spiskummin, limezest och svartpeppar. Fräs i en minut och tillsätt sedan tomatkross och kidneybönor.
Hetta upp, rör ner vatten, grönsaksbuljong, majs och kyckling. Låt grytan puttra på medelvärme i cirka 10 minuter.
Servera grytan med kokt ris, crème fraiche och finhackad vårlök.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.