Förflytta dig till innehållet

Enkel men delikat frukost som du förbereder på förhand

Skål med granola i läcker skärgårdsvy.

Det fina med att tillreda egen granola att du själv kontrollerar vad du har i den! Blanda i dina favoritfrukter, nötter och bär och din favoritolja – kokos, ryps eller varför inte hasselnöt. Foto: Sofie Sergelius


Förbered frukosten dagen innan och njut av hemgjord granola och varma semlor på morgonen!

BASRECEPT PÅ GRANOLA

Receptet går lätt att modifiera enligt egen smak. Vill du göra en glutenfri variant kan du lämna bort vetekli och köpa garanterat glutenfria havreflingor. Du kan även göra en vegansk variant genom att byta ut honung mot agave- eller lönnsirap.
3 dl havreflingor
2 dl vetekli
2 dl hackade blandade nötter
0,5 dl kokosflarn
0,5 dl pinjefrön
1 tsk kanel
0,5 tsk flingsalt
0,75 dl osötad äppelmos (vill du ha sötare kan du använda äppelsylt)
0,25 dl honung
1 msk kokosolja
rivet skal från en apelsin
2 dl torkade frukter och bär (exempelvis russin och torkade tranbär)
Värm ugnen till 175 grader.
Blanda ihop äppelsylt och honung.
Häll alla ingredienser förutom kokosolja och torkade frukter och bär i en beredningsskål.
Rör ihop syltblandningen med ingredienserna i skålen. Smält kokosoljan och rör ner i blandningen.
Sprid ut granolan på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och grädda på mellersta falsen i 10 minuter. Ta ut granolan och vänd på allting (försiktigt i etapper).
Grädda ytterligare i 10 minuter och repetera processen med att vänta på granolan. Grädda ännu i 10 minuter.
Ta ut granolan ur ugnen och rör ner frukt och bär. Låt svalna.
Häll över granolan i en lufttät burk där den håller i ett par veckor. Servera den till exempel med turkisk yoghurt och färska frukter.

Semla med sylt på tallrik utomhus.

Prova på Sikke Sumaris recept på semlor där degen görs kvällen innan, ställs i kallt för att jäsa över natten och semlorna gräddas på morgonen. Foto: Sofie Sergelius

SNABBA FRUKOSTSEMLOR

Semlor som fått kalljäsa är enkla att baka och sparar tid eftersom degen tillreds redan kvällen innan. Det enda du behöver göra på morgonen är klicka ut degen på en plåt och grädda.
7,5 dl vatten
25 g färsk jäst
1 msk salt
1,5 dl rågmjöl
2 dl fullkornsmjöl (graham, spelt eller dylikt)
ca. 10 dl vetemjöl
Blanda ihop fingervarmt vatten med jäst och salt. Ta hjälp av en träslev och rör ner rågmjöl och fullkornsmjöl.
Tillsätt därefter vetemjöl under ständig omrörning tills det bildats en tjock men smidig deg. Knåda inte degen utan rör bara ihop den med träsleven.
Täck skålen med ett bakplåtspapper och en bakduk. Ställ degen i kylskåpet över natten.
Värm ugnen på morgonen till 220 grader.
Använd en stor sked för att klicka kylskåpskall deg på bakplåtspapper, strö över en nypa mjöl och grädda semlorna i 35 minuter i mitten av ugnen. Servera semlorna varma.
Det fina med degen är att du kan grädda en valfri mängd åt gången, och spara resten av degen till följande morgon!
Text och foto: Sofie Sergelius

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit