Enkla räddare i nöden
En hektisk vardag är ingen orsak att äta dålig mat. Varför inte prova på en lätt Bolognese eller en enkel kycklingpasta ikväll?
Spaghetti Bolognese
6 portioner
Spagetti Bolognese går lätt att variera med ingredienser du råkar ha hemma. Huvudsaken är att balansen mellan sött, syrligt och salt är på sin plats. Bli inte avskräckt av den långa ingredienslistan. Många ingredienser betyder inte att receptet i sig är komplicerat.
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk smör
2 morötter
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
750 g nötköttfärs
400 g tomatkross
2 msk kalvfond
1.5 msk dijonsenap
1.5 msk ketchup
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 dl vatten
1.5 tsk timjan
1 tsk oregano
1 dl rödvin
2 krm tabasco
1 dl turkisk yoghurt
1.5 dl grädde
400 g spaghetti
1 msk olivolja
4 msk riven parmesanost
2 msk färsk finhackad basilika
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna moroten.
Klicka smöret i en stor stekpanna eller traktörpanna och fräs lök och vitlök på medelvärme i ett par minuter.
Tillsätt moroten och fräs i ett par minuter till.
Rör ner en grönsaksbuljongtärning och tillsätt köttfärsen. Söndra köttet med en stekgaffel och rör om.
Bryn köttfärsen tills den är genomstekt och tillsätt därefter tomatkross, kalvfond, senap, ketchup och peppar. Rör om och låt småputtra i 5 minuter. Smaksätt med timjan och oregano.
Tillsätt rödvinet och tabascon och rör om. Låt såsen sjuda på medelvärme i minst 20 minuter innan du tillsätter den turkiska yoghurten och grädden.
Låt såsen puttra på låg värme tills spaghettin är klar. Smaka ännu av med salt och grovmalen svartpeppar. Du kan även tillsätta mera tabasco i det här skedet.
Koka spaghettin i lättsaltat vatten. Dränera i ett durkslag och ringla över olivolja så att spaghettin inte klibbar ihop sig.
Servera spaghettin med bolognese, parmesan och finhackad basilika.
Färgglad kycklingpenne med avocado
2 portioner
120 g (glutenfri) pennepasta
2 msk olivolja
0.5 st rödlök
3 vitlöksklyftor
1 msk smör
4 st kyckling innerfiléer
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm chiliflingor
2 msk finriven parmesanost
1 avokado
1 tsk citronsaft
10 st körsbärstomater
1 msk finhackad basilika
Koka pastan i 10-12 minuter med ett kryddmått salt. Stek kycklingen medan pastan kokar för att spara tid. Ringa hälften av olivolja över den kokta pennen så att den inte börjar klibba.
Hetta upp smör i en stekpanna och stek kycklingfiléerna i ca 10 minuter, ca 5 per sida. Smaksätt med salt, peppar och chili. Häll på två matskedar med vatten och låt småputtra på låg värme medan du tillreder övriga delar av maträtten.
Finhacka rödlök och vitlök. Häll resten av olivoljan i en stekpanna och fräs löken ca 3 minuter. häll över i en tallrik och ställ åt sidan.
Skala och skär avokadon i små tärningar och halvera körsbärstomaterna.
Ta bort kycklingen från värmen och skär filéerna i bitar.
Blanda ihop samtliga ingredienser och citronsaft i en beredningsskål och rör om. Fördela pastan mellan två tallrikar och strö över extra parmesan och basilika enligt egen smak.
Sofie Sergelius
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.