Förflytta dig till innehållet

Ernholmsbryggan redo för trafik

Redo för trafik. Båten som ligger förtöjd vid bryggan nu ska till Jussarö innan måndagen. Foto: Mikael Heinrichs

Småknepigt att hitta fram till den ersättande förbindelsebåtsbryggan då skyltningen ännu saknas.

– Där står den och är i princip klar för trafik när som helst. Det enda vi saknar är skyltningen ända fram, konstaterar Harri Holmberg på Keso varv på Ernholm i Nagu.

Han talar om den ersättande förbindelsebåtsbryggan som tas i bruk för m/s Falkö på måndag. Ernholmsbryggan kommer att fungera som tillfällig förbindelsebåtsbrygga fram till månadsskiftet april-maj om allt går väl med förnyandet av bryggan i Nagu hamn på Kyrkbacken.

– Skyltningen är nog på gång, det är egentligen NTM-centralens sak att sköta om den enligt vårt avtal, konstaterar Finnferries säkerhets- och trafikchef Pasi Roos.

Den ersättande bryggan ligger på ungefär 2,6 kilometers avstånd från Kyrkbacken och servicen där. Från den nya bryggan till närmaste busshållsplats är det 1,8 kilometer. Vägen som leder fram till bryggan saknar gatubelysning och lättrafikled.

Svårt att hitta. Keso brygga ligger rätt väl dold på Ernholm, åtminstone så länge skyltningen saknas. Uppe till höger svängen vid Ernholmsvägen 156-158, sedan svängen inne på Varvsvägen, efter det nere parkeringen och själva bryggan. Fotomontage: Mikael Heinrichs

Så länge som skyltningen saknas kan det också vara aningen knepigt att hitta fram, men det är vänstersvängen vid Ernholmsvägen 156-158, precis innan ett rött hus på vänster sida om vägen som är den första att komma ihåg. Då man kommer in på varvsområdet är det igen en vänstersväng som leder till en öppen gräsglänta och själva bryggan.

Grafik: Mikael Heinrichs

Då ÅU testade hur länge det tar att promenera från den nya bryggan in till närmaste affär på Kyrkbacken tog det omkring 30 minuter i en riktning – utan packning och i fint höstföre. Vintertid är det en annan historia.

En glänta strax innan bryggan är röjd från bråte och fungerar som tillfällig parkeringsplats. Markägaren har lovat fixa med vinterunderhåll på området.

– Det enda som är krångligt här är om det blåser från nordväst. Men bryggan och däcken håller nog, konstaterar Holmberg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit