Förflytta dig till innehållet

EU-tungviktare på Ålandsbesök – grillades om ejderjakt

Stefan Öhberg/Nya Åland/SPT
en man och en flagga
För första gången någonsin har en sittande EU-kommissionär besökt Åland. Kommissionär Virginijus Sinkevičius kommer ursprungligen från Litauen och har ansvar för miljö, hav och fiske i EU-kommissionen.

Virginijus Sinkevičius, EU-kommissionär med havs-, fiske- och miljöfrågor som ansvarsområde, har besökt Åland.

Den ständigt aktuella frågan om återinförandet av ejderjakten, som ligger på hans bord, fick ett tydligt svar på måndagens presskonferens:

— Det är inte aktuellt just nu.

Kommissionärens besök, som varade två dagar, var fullspäckat med politiska diskussioner, möten och utflykter – bland annat till ön Klobben i Ålands norra skärgård där Virginijus Sinkevičius bland annat träffade medlemmar ur föreningen Ådans vänner som redogjorde för de insatser som görs för ejderstammen på Åland.

Vilken ställning har du när det gäller vårfågeljakten? Finns det en möjlighet att återinföra den och inom vilket tidsspann i så fall?

— Jag förutsätter att du menar jakten på ejder. Vi ska vara på det klara med att det finns en dom i EU-domstolen om att vårjakten på ejder inte är tillåten och den domen gäller. Jag vet att folk är upprörda över det men jag kan inte lova något eller ge någon tidsplan och det är ingenting som vi kan ta ställning till just nu.

Han berömmer de projekt som bland annat Ådans vänner driver för att skydda ejderstammen.

— Insatserna som görs lokalt för att bevara arten är väldigt positiva och om insatserna fortsätter med gott resultat kan det bli aktuellt att åter diskutera saken.

Virginijus Sinkevičius förklarar att man också vill undvika en så kallad jojoeffekt, då situationen för ejderstammen snabbt försämras efter en eventuell hävning av förbudet.

Kommissionären har inga starka åsikter om jakten i sig, men menar att den måste ske inom ramen för EU:s lagstiftning och artens välmående.

— Jag är medveten om att det finns många som jagar som också vårdar naturen och miljön. Men när arterna utarmas på grund av mänsklig aktivitet, till exempel jakt, måste åtgärder vidtas.

Kan agera snabbt

Virginijus Sinkevičius har många Ålandsaktuella frågor på sitt bord.

Exempelvis hanterar han EU:s gröna giv, den del av EU:s återhämtningsfond som berör hållbarhetssatsningar inom bland annat miljö, näringsliv, ekonomi och jordbruk.

En av Ålands mest uppmärksammade förslag gäller en stor satsning på havsbaserad vindkraft, något som Virginijus Sinkevičius ställer sig positiv till.

Vad är ditt intryck av Ålands åtgärder rörande den gröna given, särskilt satsningen på havsbaserad vindkraft?

— Jag vet egentligen inte tillräckligt mycket om projektet för att kunna uttala mig. Er utvecklingsminister (Alfons Röblom, reds. anm) hann bara kort förklara för mig tidigare i dag vad det handlar om. Men satsningar av det slaget är i regel alltid positiva. Vägen framåt i kampen mot klimatförändringarna är ren energi och små och agila samhällen som Åland har möjlighet att agera snabbt i dessa frågor.

Han lyfter dock fram vikten av att lyssna in ålänningarnas åsikter.

— Sådana här projekt brukar skapa frustration bland medborgarna, så det är viktigt att inkludera dem i diskussionerna.

I och med kommissionärens besök har Åland nu en direktkontakt i kommissionen, inte bara med Virginijus Sinkevičius, utan även med hans kabinett och tjänstemän. Det är en värdefull tillgång för att göra Ålands röst hörd i Ålandsaktuella frågor som regleras i EU.

Hur stor röst har Åland och andra små autonomier i EU? Vad är nyckeln för att bli lyssnad på i frågor som regleras i Bryssel?

—  Just i dag ligger det mig närmast om hjärtat och det kommer det nog att göra en tid framöver. Nu är kanalerna öppna, men arbetet för att upprätthålla kommunikationen måste vara kontinuerligt, både från vår och Ålands sida. Man bör dock förstå att det är en inställning som måste appliceras på samtliga 27 medlemsstater och det är ingen lätt uppgift.

Östersjöns tillstånd har kraftigt försämrats genom åren och EU har redan vidtagit en hel del åtgärder för att förbättra det. Men hur ska kommissionen, och EU generellt, säkerställa att mindre autonoma regioner i Östersjöregionen inte bara kan överleva utan även blomstra i framtiden?

— Man kan inte riktigt utgå från bara en eller ett fåtal områden när det gäller Östersjön. Om något händer påverkar det alla som lever och verkar kring och i Östersjöregionen, eftersom alla använder havet på något sätt. Vi har till exempel en förskräcklig situation med det sjunkande torskbeståndet, som inte bara beror på högt fisketryck utan också på klimatförändringar, vilket drabbar fiskare i Östersjöregionen. För att få bukt med det måste vi försöka bekämpa problemet tillsammans. Jag ser fram emot Helcom-mötet i Tyskland där vi förhoppningsvis kan frigöra mer finansiella resurser för att tackla utsläppen i Östersjön.

Bredd på ämnen

Andra frågor som diskuterades under besöket var tull, nationella planer, covid-19-situationen, vaccin och skydd av naturområden.

— Tillfället har utnyttjats väl och det har varit bredd på de frågor som tagits upp, säger Virginijus Sinkevičius

Frågan om en egen åländsk plats i EU-parlamentet har länge dryftats här på Åland, men det är Finlands sak att avgöra menar han.

— Det kan jag inte ta ställning till, utan det måste lämnas till nationerna själva att besluta. Min uppgift är att lyssna och visa att ni är precis lika mycket EU-medborgare som en person i Berlin, Paris eller Vilnius. Jag ska också ta med mig frågorna vi diskuterat här till Bryssel.

Presskonferensen på måndagen, där Virginijus Sinkevičius intervjuades av Nya Åland, hölls på engelska. Kommissionärens svar är fritt översatta av skribenten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit