Förflytta dig till innehållet

Experter anser: Den planerade tre veckors stängningen är inte tillräcklig

I slutet av mars uppskattas antalet coronapatienter på sjukhusen vara högre än i nuläget.

Experter anser att regeringens beslut att stänga ner stora delar av samhället i tre veckor inte kommer att räcka för att stoppa den eskalerande spridningen av coronaviruset.

Veli-Matti Ulander, administrativ överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, säger att det tar två till tre veckor innan nya begränsningar börjar märkas av i antalet coronapatienter på sjukhusen.

— Om stängningen inleds den 8 mars så kommer vi knappt att se av effekterna på sjukhusen ännu efter tre veckor. Jag uppskattar att vi kommer att ha fler coronapatienter på sjukhusen i slutet av mars än vad vi har nu, säger han.

— Det låter som en sann utmaning om samhället i ett sådant läge skulle börja öppna upp mera igen.

Ulander säger att han inte känner till ifall det ligger juridiska orsaker bakom att stängningen begränsats till tre veckor, men han tror att regeringen kommer att stå inför att en förlängning behövs.

Endast en kort lättnad

Också docent Pirta Hotulainen från den medicinska forskningsinstitutionen Minerva anser att de nu planerade åtgärderna inte är tillräckliga.

Hotulainen redogör på Twitter för varför hon anser att ytterligare åtgärder behövs. Hon delar med sig av olika modeller för hur Finland kunde komma tillbaka till läget där arbetsmetoden ”testa, spåra, isolera” var tillräcklig.

Hotulainen skriver att det inte är möjligt att stänga ner samhället mycket tidigare än planerat. Den bästa metoden enligt henne är därför att öka på åtgärderna.

”Om jag skulle fatta besluten så hade jag kört tre veckor fullt ut, alltså samma åtgärder som förra våren, och alla skulle skära ner sina kontakter till det minsta möjliga”, skriver Hotulainen.

Vidare skriver Hotulainen att en tre veckors stängning kommer att bryta de stigande smittsiffrorna, men den kommer endast att innebära en kort lättnad.

Sofia Westerholm/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit