Förflytta dig till innehållet

Fabrizio Piccareta tror på långsiktigt arbete

Motiverad. Fabrizio Piccareta vill under flera år vara med och bygga upp Inter till en av landets mest blomstrande fotbollsklubbar. Foto: Mats Lundberg

FOTBOLL

”Man kan prata i timmar om 4–3–3 eller 4–5–1 men det är inte där hemligheten bakom goda eller dåliga resultat finns.” – Fabrizio Piccareta

– Om jag kände till orsaken till att laget fortfarande inte lyckats vinna två matcher i rad den här säsongen, skulle jag genast rätta till problemet. Nu gör jag det inte men jag vet att vi är många inom klubben som dagligen jobbar hårt för att vi ska få resulaten med oss.

Fabrizio Piccareta har fem matcher bakom sig som huvudtränare för FC Inters ligalag. De hittills sex poäng som hans adepter erövrat under hans tid som ansvarig värmer inte nämnvärt. Men han tror ännu att Åbolaget med en stark spurt kan göra sig gällande i medaljkampen.

– I förlustmatcherna mot Lahtis och Seinäjoki tycker jag att vi fick mindre än vi förtjänade. Senast uppe i Rovaniemi sjönk nivån på vårt spel markant. Men jag tror och hoppas att det var en engångsföreteelse. Om inte annat visade insatsen där hur mycket arbete som återstår innan vi kan kalla oss färdiga.

Vid årsskiftet kom Piccareta till Inter och Åbo som assisterande tränare, handplockad av dåvarande huvudlotsen Shefki Kuqi. Sju månader senare uppgraderades italienaren hastigt och mindre lustigt till förstetränare sedan Kuqi fått för sig att sparka honom och sin andre hjälpryttare John Allen.

Kuqis infall ledde till att han själv fick packa ihop och lämna Inter. Hans beslut att avskeda större delen av sin stab var inte förankrat hos klubbledningen.

– Allt gick så fort. Jag hann inte planera nånting. Plötsligt var det jag själv som tog ut öppningselvan och ansvarade för lagets väl och ve. Men jag bestämde också från första början att inte offentligt diskutera ämnet Shefki Kuqi.

Piccaretas första åtgärd efter att han tog över befälet var att flytta spelarna tillbaka till sina ursprungliga positioner där de känner sig tryggast.

– Jag vill att de ska njuta av att spela. Inte i bemärkelsen att de bara ska ha kul där ute på planen, utan i första hand att grabbarna presterar bättre då de är bekanta med sina roller.

I första matchen mot Helsingfors IFK var det ett pånyttfött Inter som publiken i Kuppis fick stifta bekantskap med. Nyinkomne Mika Ojala slog sina patenterade millimeterprecisa inlägg till fria lagkamrater som inte gärna kunde missa. Redan i paus hade Inter hamrat upp 3–0 som också blev slutresultat.

I följande match i Lahtis skadade sig Ojala och Piccareta tvingades till ett tidigt byte i andra halvlek. Samma otur i nästa hemmamatch där den andre yttern Lucas Garcia gjorde sig illa och redan efter en dryg halvtimme måste checka ut.

– Jag diskuterar helst de spelare som står till förfogande, men det är klart att lagets spel påverkas av att män med sådan spetskompetens går skadade. Vi behöver verkligen få några tillbaka från sjukstugan för att kunna konkurrera på lika grunder som de övriga topplagen bakom HJK.

Med nio omgångar kvar att spela har Inter åtta poäng upp till Lahtis och Ilves som just nu delar andra- och tredjeplatsen.

– Det är många poäng kvar att spela om. Vi har absolut inte gett upp hoppet att ta oss tillbaka in i tätstriden. Endast HJK är pålitliga vinnare den här säsongen. Övriga spelar i kors mest hela tiden. Med ett par lyckade framträdanden som ger seger är vi igen med och fajtas där uppe.

I Piccaretas ögon är fotbollsspelare i regel bättre då de själva har bollen än då de ständigt tvingas jaga den.

– Ta en kille som Garcia. Han kan uträtta under med bollen i minst 80 minuter under en match. Men resultaten är inte avhängiga systemet utan på vilket sätt spelarna klarar av att tillgodogöra sig det. Man kan prata i timmar om 4–3–3 eller 4–5–1 men det är inte där hemligheten bakom goda eller dåliga resultat finns.

Hans kontrakt med Inter löper ut vid nyår, men i ett tidigt skede har han gett signaler med klubbledningen att han är intresserad av en fortsättning.

– Några diskussioner har vi ännu inte fört. Fast jag tror det är bra om de vet var de har mig. Det är svårt att uträtta mirakel på några månader. Det krävs betydligt mer tid än så innan en person kan bedömas för sin arbetsinsats.

Han tror mycket på teamwork. Man är starkare tillsammans, då man arbetar i grupp.

– Inter är en väldigt proffsigt skött förening. Jag har bra hjälptränare och i Vesa Mäki en utmärkt sportchef som bistår mig mycket. Att upprätthålla en god kommunikation med övriga tränare inom organisationen är viktigt. I akademilaget finns många talanger som inom en snar framtid är mogna för större uppgifter.

Fabrizio Piccareta

Född: 15 november 1965 i Genoa, Italien.
Familj: Hustrun Cristina, döttrarna Ilaria, 26, och Cristiana, 25.
Yrke: Fotbollstränare, förestod tidigare en bokhandel i hemstaden Genoa.
Klubbar som spelare: Sampdoria U19, Sanremese, Imperia med flera.
Klubbar som tränare: Sanremese Academy, Inter Milan Academy, Swindon Town (England), Sunderland (England), Olhanense (Portugal), Sampdoria Academy, FC Inter Åbo.
Gör jag på fritiden: Läser, studerar, lyssnar på musik.
Jag själv med tre ord: Ambitiös, ärlig, passionerad.
Gillar: Intelligens.
Ogillar: Oprofessionalism.
Favoritklubbar: Genoa, Napoli, Inter Åbo.
Favoritspelare genom tiderna: Pep Guardiola.

Känner sig hemma. Stadion i Kuppis är Intertränaren Fabrizio Piccaretas självskrivna högkvarter sedan han vid årsskiftet anlände till Åbo. Foto: Mats Lundberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit