Förflytta dig till innehållet

REPORTAGE

Familjen Alanne bor ett år i fyrmästarens hus på Utö – ”Här får barnen vara barn”

Tuuli Meriläinen
Familjen Alanne Utö 2022
Julen firade familjen Alanne på Utö. - Nu då vi är här ska vi ta ut allt av tiden här och inte göra några onödiga resor, säger Jarkko Alanne, här tillsammans med Ida (t.v.), Matilda och Erika i familjens vardagsrum.

Alldeles vid stranden på Utö, i det vita trähus som kallas fyrmästarens hus, bor Erika och Jarkko Alanne med döttrarna Ida, 11 år, och Matilda, 9 år.

Huset har ännu kvar sin gammaldags charm, och man måste öppna många dörrar innan man kommer in i det varma köket. Skoldagen för Ida och Matilda har tagit slut klockan tre, Erika har avslutat sitt distansarbete fyratiden. Jarkko är tjänstledig från sitt arbete ett år.

– Vi badar bastu här mycket oftare än i staden, säger Jarkko som också i kväll ska värma bastun som är gemensam för flera hyresbostäder på ön.

Tuuli Meriläinen
Trots flytten till Utö har barnen inte behövt sluta med alla sina hobbyer. Ida tar distanslektioner i pianospel och Jarkko har tagit med sitt trumset så att de kan spela tillsammans på vinden.

Både Erika och Jarkko är läkare, och de är en välkommen förstärkning till den förstaresponsgrupp som finns på Utö. Även om familjen bara bott på ön sedan början av augusti har de redan fått uppleva hur det är då något olycksfall händer. Ida bröt ett ben i vristen och fick gå tre veckor med en stödsko på foten.

– Händer det något allvarligt så tar det minst en timme före hjälpen anländer, säger Jarkko som själv är barnläkare men också specialiserad på akutsjukvård.

Den avgörande faktorn för flytten till Utö var en stamsanering i huset där de bor i Åbo. De skulle hur som helst ha varit tvungna att byta adress för åtminstone ett halvt år.

– En morgon då vi satt runt frukostbordet såg pappa en annons i tidningen att man letar efter fler barnfamiljer till Utö, berättar Matilda.

Familjen säger att vardagen nu är mindre stressande och att de har mycket mera tid för varandra. Enligt Erika är det tydligt att barnen på Utö får vara barn, och att ivern att hitta på saker själv här är mycket större än i staden. Barnen trivs jättebra i den lilla skolan där läraren har tid för dem, något som inte är självklart i stora klasser. Också relationerna till andra människor får större betydelse.

– Vårt sociala liv är faktiskt livligare här än i staden och vänner kommer ut under veckosluten, säger Erika.

– Här är dörrarna öppna, och det är lättare att spontant gå på besök. Allt är nära fast vi är långt borta, säger Jarkko och konstaterar att då man i staden vandrat runt i Citymarket i Åbo i två timmar utan att hitta något, så på Utö fastnar man i stället och pratar med någon i två timmar.

– Till butiken tar det hemifrån exakt 31 sekunder, inflikar Ida som på skoj tagit tid.

utö familj 2022 Jarkko Alanne Ghita BoijerTuuli Meriläinen
Jarkko Alanne pratar gärna bort en stund i Utö Handel med Ghita Boijer bakom disken. – Även om vi geografiskt befinner oss långt borta, så är allt här på Utö nära, säger Alanne.

Enligt Erika och Jarkko hjälper Utöborna varandra med allt, och man får hjälp fast man inte bett om det, något som nästan aldrig skulle hända i staden.

– Här på Utö är folk ganska rakt på sak, och det är bra. Är man av olika åsikt så talar man ut. Och som nykomling är det klokt att vara observant på lokala vanor och traditioner, säger Jarkko.

Alla sina hobbyer har barnen inte behövt lämna, trots flytten. Ida tar pianolektioner på distans och Jarkko har med sitt trumset så att de kan spela tillsammans på vinden. På fritiden har familjen gjort utflykter till de närliggande öarna och bland annat fiskat abborre från förbindelsebåtsbryggan.

Det bästa enligt Ida och Matilda är att det inte finns några bilar på ön, och att det är lugnt.

– Utom om det dyker upp någon ovanlig fågel för då kan här plötsligt finnas hundratals personer på ön, inflikar Jarkko.

Tuuli Meriläinen

Hela familjen ville flytta till Utö, men de var av olika åsikt över hur länge de skulle stanna. Nu, efter fyra månader, trivs de så bra att de gärna skulle stanna kvar, men eftersom Ida ska börja i högstadiet nästa höst är har familjens liv på ön ett fastslaget slutdatum.

– Ida har till och med på skoj sagt, att om hon skulle se till att hon måste gå om klassen så kunde vi stanna ett år till, säger Jarkko.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Familjen Alanne bor ett år i fyrmästarens hus på Utö – ”Här får barnen vara barn”

 1. John Forssell skrev

  Haj Tuul
  Söderköping 2022-12-28
  Skoj att ni skrev om Fyrmästar bostaden .
  Jag heter John Forssell och bodde i huset med mina föräldrar Fjalar , Hjördis och mina syskon Holger, Rolf, Maj-Britt. Det är för mej sextio år sedan vi flyttade efter27 år för familjen på Utö
  Jag var 15 år när vi flygtillstånd Helsingfors.
  Vi var med våra barn, respektive och barnbarn totalt 19 personer som besökte Utö under två dygn i mitten av Juli och bodde på Hannas Pensionat .
  Vi gick runt och såg skolan, Hembygdsgården,, Fyren och var inne i mitt barndomshem och bastun. Gick i skolan med Rut Takolander som lärare.
  Bosse Lindholm och jag hade många roliga stunder och jag fick träffa honom och många andra under de två dygn vi var på Utö
  Det var underbart för oss 19 att få se och uppleva mitt barndomshem och den fantastiska ön.
  Tack för den fina turen till Utö.

  John Forssell

 2. Bosse Lindholm skrev

  Hej Tuuli
  De var en trevlig och intressant juttu om Utö skolan. Har själv gått 1:sta klassen, delvis, på Utö med Rut Takolander som lärare. Hoppas någon familj blir suge n att följa familjen Alannes exempel.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit