Förflytta dig till innehållet

BOKEN: Fantasifullt allvar i Giraffens hjärta är ovanligt stort

Mikael Morueta Holme
Två leende kvinnor sitter i en soffa
Amanda och Sofia Chanfreau.

Giraffens hjärta är ovanligt stort

av Sofia Chanfreau & Amanda Chanfreau

Schildts & Söderströms, 2022

206 sidor

10-åriga Vega bor i huvudstaden på Giraffön tillsammans med sin pappa. Hon spenderar största delen av sin tid med djur som ingen annan verkar kunna se.

Vegas pappa är mera avlägsen än vanligt. Hon vet att han inte brukar tycka om då hennes fantasidjur tar upp för mycket plats i köket, men nu verkar det som att regnmolnet ovanför hans huvud blivit ännu större och hans ögonbryn har blivit ”sneda som hustak”. Han har dessutom slutat sjunga åt Vega om kvällarna. Och vem är denna Viola som plötsligt börjar ta upp nästan all pappas tid?

I debutromanen Giraffens hjärta är ovanligt stort (2022) av systrarna Sofia och Amanda Chanfreau får läsaren vara med om ett fartfyllt äventyr i en värld som ligger någonstans mitt emellan fantasi och verklighet. Verklighetens gränser suddas ut, inte senast då Vega besöker morfar Hektors trädgård som innehåller de mest besynnerliga djur och uppfinningsrika prylar; skedlurkar, fyrfensfotingar och till och med en kexmobil byggd av delar från den gamla kexfabriken.

Bland alla magiska djur och parafernalier dyker två agenter upp, vilka outtalat verkar vara Hektors hemvårdare. Detta är bara ett av många exempel där verkligenheten läcker in i situationer som till ytan endast verkar vara lekfulla och magiska.

Berättelsens mera allvarliga sida skildrar familje- och vänskapsrelationer som byggs upp kring Vegas sökande efter sin riktiga mamma. Vega och morfar Hektor åker tillsammans med deras nyfunna vän Nelson och hunden Flor ut till fastlandet i jakt på ledtrådar om var Vegas försvunna mamma kan hålla hus.

BokomslagSchildts & Söderströms
BOKEN: Giraffens hjärta är ovanligt stort (2022) av Sofia och Amanda Chanfreau.

Illustrationerna är detaljrika och de mörka skuggorna i bilderna ger berättelsen ett mystiskt djup. Redan genom omslaget på boken och från de första bilderna i innerpärmen byggs förväntningarna upp för den magiska resa som systrarna Chanfreau tar med oss på.

Denna generationsöverskridande fantasyberättelse lämpar sig för en bred åldersgrupp – alla åldrar kan säkerligen njuta av denna stundvis galna skildring av Giraffön. Om inte av den välskrivna och mångbottnade berättelsen så åtminstone av Amanda Chanfreaus finurligt illustrerade bilder eller de dråpliga fakta om djur som inleder varje nytt kapitel.

Matilda Londen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit