Förflytta dig till innehållet

Fantasifullt drama från 1819 uruppförs på Kåren – den revolutionära författaren tvingades lämna Finland

Gammal teckning av man

Många känner till det Adolf Iwar Arwidsson sagt: Svenskar äro vi inte längre, ryssar vilja vi inte bli …” Bild: Wikipeda


Dramagruppen Broder Jöns kommer uruppföra ”Hjertesår och Hjertebalsam”, som betraktas som det första finlandssvenska dramat.
Dramat skrevs av Adolf Ivar Arwidsson (1791‒1858), som var docent vid Åbo Akademi. Han räknas som en föregångsman i den nationella rörelsen, men var till en början främst intresserad av skönlitterärt skrivande.
Arwidsson skrev sitt verk 1819 men det har uppenbarligen aldrig uppförts. Dramat trycktes enligt uppgift i endast tjugo exemplar. Litteraturhistorikerna omnämner det endast i förbifarten och den enda analysen är en lätt kritisk analys från sent 1800-tal.
Dramat inleds med några adliga systrars likvaka över hunden Zemire. Hunden har ändå inte dött utan är fånge hos onda naturandar. Senare möter Zemire en förfärlig naturande och en god fransk riddare. Efter många svängar avslutas den fantasifulla färden med jublande och dansande systrar och katter.
På ett djupare plan handlar det hela om konflikten mellan den rådande fransk-klassicistiska kulturen och den nya tyska romantiska kulturen. För en nutida åskådare är det ändå inte lätt att tolka Arwidssons drama.
Arwidsson tog senare steget till politiken. Prästsonen från Padasjoki i Tavastland skrev pamfletter och artiklar samt gav ut Åbo Morgonblad. I den skrev han om det finska språket och ett upplyst folksinne – samt om staten Finland.
Arwidsson är känd för citatet ”Svenskar äro vi inte längre, ryssar vilja vi inte bli, låt oss alltså bli finnar.”
Arwidssons skriverier ställde till det för honom. Först förvisades han från universitetet. Sedan tvingades han flytta till Sverige, där han uppfattades som revolutionär och inte erbjöds någon tjänst.
Efter en tid lyckades han bli amanuens vid Kungliga biblioteket, där han gjorde en viktig insats, bland annat som insamlare av medeltida handskrifter. 1843 blev han bibliotekets chef. Han avled 1858 under en resa i Finland 1819.
I Åbo är Arwidssonsgatan uppkallad efter honom. En minnesskulptur i form av ett ihåligt träd med en uggla finns i Domkyrkoskvären i Åbo.
Amatörgruppen Broder Jöns uruppförande av pjäsen sker på onsdag den 25 september på Kåren. Tillställningen är avgiftsfri. Kvällen inleds klockan 18 med föredrag av historieforskaren Johanna Wassholm och litteraturvetaren Katja Sandqvist från Åbo Akademi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit