Förflytta dig till innehållet

Fastighetsbeskattningen i skärgården tvingar markägarna att sälja till staten

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Skattepolitik. Mitt fall av ”tvångsinlösning” av mark i skärgården togs upp i torsdags 16.6 i ”Slaget efter tolv”.

Statens skattepolitik har lett till att jag och troligtvis många andra i skärgården har valt att sälja sina högt beskattade och ofta värdelösa marker till staten, för att minska på den orimliga skattebördan.

I mitt fall sålde jag 20 hektar grund, kobbar och skär för 54 000 euro till staten – samma stat som värderat dessa ägors värde till drygt 800 000 euro.

Markpriset i beskattningen är nämligen satt till 5,11 euro per kvadratmeter minskat med 75 procent.

Det är beskattarens schablonpris för ”tomt med egen strand”, oberoende av vilken beskaffenhet marken har, var den befinner sig eller vilket det realistiska marknadspriset är.

För att få en bild av hur katastrofala följder denna skattepolitik har, skulle det vara önskvärt att alla som är eller varit i samma situation, tar kontakt med Åbolands skärgårdsstiftelse och Anna Franzén, verksamhetsledare, +358 40 730 5735 eller per e-post till anna.franzen@abolandsskargardsstiftelse.fi.

Karl-Erik Sjöberg
Utö

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit