Förflytta dig till innehållet

Fastighetsskatten i skärgården är oskälig

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Enligt nuvarande regler skall för skogsmark, åkermark och impediment ej erläggas fastighetsskatt ifall områdena hör till en gårdsbruksenhet.
Detta betyder att man inte behöver betala fastighetsskatt för impediment om man idkar jord- och skogsbruk, alternativt enbart skogsbruk / jordbruk.
Man har i vår region förmodligen kört en datalista, vars kriterier har varit impediment, men ej inkomst av varken skog eller jordbruk.
Detta förklarar varför personer på t.ex. Aspö eller Jurmo har kommit på listan.
Det är ju helt omöjligt att bedriva ovannämnda näringar där.
Ifall det skulle finnas någon skog eller åker, sätter därtill Natura 2000, stopp för all verksamhet.
Riksdagsledamot Mikaela Nylander har på Svenska folkpartiets begäran utrett frågan kring oskäliga fastighetsskatter i skärgården och bl.a. kontaktat pensionerade skatteombudsmannen Edgar Eriksson i Isnäs, Borgå.
Eriksson anser skatteförvaltningens påförande av skatt vara helt fel. Han har diskuterat frågan med Kirsti Arrenius vid skattebyrån i Borgå.
Hon svarar för fastighetsbeskattningen där och är med i den landsomfattande arbetsgruppen, som håller på och förnyar hela fastighetsbeskattningen.
Om någon önskar att hela skärgårdsbefolkningen skall försvinna, så lyckas säkert skattestyrelsen med detta på det här sättet.
Det vill varken jag eller SFP.
Eriksson har besökt både Aspö och Jurmo.
Han konstaterar att där springer folk omkring som myror på klipporna.
Inte kan det väl vara meningen att markägaren skall betala fastighetsskatter för klippor som Natura 2000 bestämmer över och andra använder, konstaterar Eriksson.
Kommunerna bestämmer skattesatsen för tomter och byggnader osv.
Ett sätt skulle vara att fullmäktige i Pargas stad föreslår för Skattestyrelsen att fastighetsskatteprocenten för impediment är 0 procent.
På så sätt kunde man hjälpa de utsatta.
Jag hoppas att partiordförande Henriksson tar upp problematiken i kommande valdebatter.
Hon kunde fråga direkt om de andra partierna omfattar Skattestyrelsens helomvändning i ärendet.
Ulla Achrén
Riksdagsvalskandidat

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit