Förflytta dig till innehållet

FC Inter gör mer än bara mål för sin hemstad

ANNONS

KOMMERSIELLT SAMARBETE

FC Inter är en fotbollsklubb grundad 1990 av Stefan Håkans. FC Inter spelar i Finlands högsta serie, men FC Inter är så mycket mer än bara en fotbollsklubb.

På FC Inter vill man ta ansvar för sina spelare, enda från de yngsta juniorerna till yrkesspelarna i representationslaget. För Inter har det alltid varit viktigt att lära upp sina egna juniorer och utveckla dem. Att elitspelarna kommer ur de egna juniorerna är förstås varje fotbollsklubbs dröm, men i Inter syns det tydligt att man satsat på det. Många av representationslagets spelare är tidigare egna juniorer. Inter har även försökt minnas att livet är mer än bara fotboll. Man har satsat på olika samhällsutvecklande projekt – Interactions.

Genom Interactions vill man vara med spelarna och stöda dem genom livet. För spelare i grundskolan, som står inför valet av studieplats, erbjuder man studiehandledning. Detta för att hjälpa de unga med sina val, men också för att hjälpa dem kombinera fotbollen med studierna. Med yrkesspelarna fortsätter man på samma linje. De får karriärhandledning och man betonar att det är viktigt att fundera på livet efter yrkesfotbollen. Jani Meriläinen, nybliven sportchef, håller i trådarna för Intercations. Meriläinen själv är ett praktexempel på att karriärutvecklingen inom Inter fungerar. Han har själv börjat som målvakt, sedan som tränare, lagledare och nu på platsen som sportchef. Meriläinen är inte ensam, det finns flera forna spelare som jobbar för Inter eller som hittat sitt jobb tack vare karriärcoachningen inom klubben.

Det är ett faktum att unga rör på sig för litet. Detta är en trend som oroar Meriläinen. För att få unga att röra på sig gäller det att barnet blir bekant med en hälsosam livsstil redan som liten. Inters ”familjefotis” kan vara en hjälp på traven. Där får barn och vuxna spendera tid tillsammans samtidigt som de rör på sig.

FC Inter vill vara tillgängliga för alla, det ska inte vara en ekonomisk fråga. Man har därför infört ”tisdagsfotis”. Tisdagsfotisen är en gratis handledd fotbollsträning. Unga kan bekanta sig med grenen, men där har de även möjlighet att med låg tröskel prata med en vuxen.

Tillgängligheten ska inte heller handla om kön. Inter har länge endast haft pojklag, men man har nu valt att starta ett flicklag. Flera flicklag är på kommande, man satsar på att införa dem en åldersgrupp i taget. Inter har även satsat på att vara tillgängliga för dem som sitter i rullstol, vilket inte är så vanligt bland fotbollsklubbar i landet. Rullstolsfotbollslaget Powerchair har redan funnits i flera år och har haft stora framgångar.

Utbudet av utrymmen för hobbyverksamhet i Åbo är inte det bästa. Där ville Inter hjälpa till och man satsade därför på en uppvärmd fotbollsplan. Nu går det att spela fotboll utomhus året runt. Men fotboll är kanske inte grenen för alla. Inter har nu infört även frisbeegolf på sina tisdagsträningar och planerar att tillsammans med olika samarbetspartners bygga en frisbeegolfbana.

Meriläinen poängterar att det viktiga då man arbetar med ungdomar är att lyssna på dem. Han är medveten om att världen förändras och att Inter måste förändras med världen. Han vill gärna höra hur de unga själv vill att verksamheten i framtiden ska se ut. Inter vill fortsätta att ta sitt ansvar som fotbollsklubb och som vägledare i de ungas liv.

Om du är intresserad av Inters verksamhet eller att stöda den kan du läsa mera på: https://interactions.fi/

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit