Förflytta dig till innehållet

Festivalflytt till Ekenäs väcker känslor i Karis – grundaren: ”Jag är säkert mest besviken av alla”

Jarkko Laine
Publik framför scenene på Raseborg Festival i Karis sommaren 2022.
Publik framför scen på Raseborg Festival i Karis sommaren 2022.

Efter två fina dagar med svensk och finsk musik i lämplig blandning, såg många Karisbor fram emot att få gå på musikfestival i Bulevardparken även denna sommar. Därför var många besvikna då arrangören meddelade att festivalen flyttas till Stallörsparken i Ekenäs.

”Viktigast att festivalen består”

Av kommentarerna på sociala medier att döma upplevde många Karisbor att orten äntligen hade fått ett eget evenemang för en tvåspråkig publik.

Karisbon och tv-profilen Petteri Ahomaa som grundade festivalen har förståelse för att Karisborna är besvikna.

– Jo, verkligen. Jag är säkert den som är mest besviken av alla. Å andra sidan är det viktigaste att Raseborg Festival består, lever och andas. Vi är ju trots allt i samma stad.

Raseborg Festival ordnades första gången i Karis sommaren 2019.

– Orsaken till att vi grundade festivalen var att det inte fanns värst mycket aktivitet i Karis om somrarna. Jag ville liva upp staden och göra namnet Raseborg känt för allmänheten efter kommunsammanslagningen, säger Ahomaa.

Bytte tidpunkt, sedan plats

Efter åren i Ahomaas regi tog Vasaföretaget Nordic Live Productions över i fjol och ordnade en lyckad festival 1–2 juli. Redan den 3 juli tackade arrangörerna alla som bidragit till festivalen och meddelade samtidigt att festivalen återvänder till Karis nästa år men att den flyttas till den 4–5 augusti.

Den 19 oktober meddelade Live Nation i Sverige att Gyllene Tider gör en sommarturné i Sverige. Det fick spekulationerna att ta fart i Ekenäs: Vem kunde vara dragplåstret efter Tomas Ledin som med sina 70-plus knappast gör två framträdanden i Ekenäs på raken?

Uppenbarligen fick det också i gång maskineriet i kulisserna. Den 15 december kom den kanske ändå inte så oväntade pangnyheten: Gyllene Tider spelar i Stallörsparken i Ekenäs den 18 augusti. Men nyheten innehöll också en annan nyhet, det vill säga att Nordic Live Productions är arrangör och att bolaget samtidigt flyttar hela Raseborg Festival från Karis till Ekenäs.

Vi lyckades inte riktigt locka tillräckligt med publik till Karis.

Petteri Ahomaa

Enligt Ahomaa var en orsak till flytten brist på publik.

– Det finns en stark tradition av att arrangera musikevenemang i Ekenäs. Själv minns jag Paco de Lucia, José Feliciano, Chuck Berry, B.B. King och flera andra. Jag tror att sommarens evenemang kommer att bli väldigt lyckat. Orsaken till flytten är antagligen att vi inte riktigt lyckades locka tillräckligt med publik till Karis.

Själv hade han ingen roll i att detta beslut togs.

– Nordic Live Production som äger festivalen är en av de bästa evenemangsarrangörerna i Finland och kan, bättre än jag, avgöra var och hur evenemang av det här slaget ska ordnas.

Knappast ersättare i år

En grådaskig dag i Karis strax före jul känns en sommarfestival avlägsen. Men festivaltemat är ändå aktuellt.

Zacharias Karlman som jobbar på biblioteket säger att han inte har besökt festivalen själv eftersom han inte är så intresserad.

– Men jag har hört att folk inte är så glada. Det är roligt när det händer någonting här. Det är synd om man bygger ett nytt resecentrum och ett nytt kulturhus och det inte utnyttjas. Och festivalen verkade locka ganska mycket folk.

Karlman tror inte det kommer någon ersättande festival redan till sommaren.

– Vem skulle ordna den?

Karlman tycker att Raseborgsfestivalen var det första stora evenemanget som Karis fick.

– Ekenäs har ju redan ganska mycket jämfört med Karis, som till exempel Höstmarknaden och matmarknaden i somras. Där ordnas någonting varje år, känns det som.

Kurt TallrothKristoffer Nöjd
Kurt Tallroth frågar sig varför festivalen flyttades till Ekenäs men har ändå redan köpt biljett för att se Bonnie Tyler.

Ska se Bonnie Tyler

Jag hinner knappt ställa min fråga om festivalen innan Kurt Tallroth svarar.

– Den ska vara här! Varför ska man flytta den efter flera år?

Tallroth var på plats i Bulevardparken båda dagarna förra sommaren.

– Det var riktigt okej. Men det skulle ha varit ännu bättre artister det året som festivalen blev inställd på grund av corona (2021, red. anm.).

Trots att Tallroth sällar sig till den något kritiska skaran har han redan köpt biljett till lördagen på Raseborg Festival i Ekenäs.

– Jag ska se Bonnie Tyler, säger Tallroth även om han tycker att biljetterna är ganska dyra.

En dagsbiljett kostar 79,90 euro. I fjol i Karis fick man en tvådagarsbiljett för 99,90 euro.

Linda Backman arrangerar blommor i sin butik.Kristoffer Nöjd
Linda Backman arrangerar blommor i sin butik.

Flora framom festival

Linda Backman och Nina Hackman på blomaffären Happy Flower har fullt upp med julblommarna. De har inte besökt Raseborg Festival tidigare men säger att det är trevligt när det ordnas någonting i Karis.

– Ekenäs har ju en del evenemang redan medan det inte har funnits så mycket i Karis. Vad jag har förstått har Karisborna varit nöjda med festivalen, säger Hackman.

Backman och Hackman tror inte att det blir att besöka festivalen i Ekenäs.

– Men kanske något av barnen är på väg, säger Hackman.

– Julblommorna känns viktigare för tillfället, säger Backman och skrattar.

Rekordförsäljning

Nordic Live Productions skriver i ett pressmeddelande på tisdagen att festivalens rötter är i Karis men att man hoppas att publiken hittar till Ekenäs. Man utlovar ett starkt tvåspråkigt evenemang också i Ekenäs.

Enligt arrangören har man aldrig tidigare sålt lika många biljetter till ett evenemang i Stallörsparken som när biljetterna släpptes på måndagen.

Dela artikeln

En kommentar: “Festivalflytt till Ekenäs väcker känslor i Karis – grundaren: ”Jag är säkert mest besviken av alla”

  1. Jäxe Jäkälä skrev

    Tror nog oxo att det drar mera besökare med årets artister än fjolårets, men tvivlar att det har med platsen att göra. Knappast sku fjolårets artistutbud sålt mera i ekenäs. Där festivalen var i Karis är bättre på alla sätt med logistik parkering, publikvänlig sluttning samt tågförbindelse osv. Men ”smart”drag av arrangörerna att köpa upp festivalrättigheterna av konkurenten å slopa Karis i favör för Ekenäs annars hade dom konkurerat med varann.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit