Förflytta dig till innehållet

Feststämning

Kvinna med glasögon
Carita Eklund.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Inbjudningskort, flyers, affischer, festtalare, musikprogram, servering och andra arrangemang har sysselsatt oss av och till under en längre tid redan. Så är det ofta inför en litet större fest.

Kanske du har planerat dop, bröllop eller jämna år i sommar? Vem skall bli inbjuden? Vem skall få hedersuppdraget att tala? Vem skall sköta det praktiska? Många roliga utmaningar.  Gästerna gör festen och jubilaren blir centrum för uppmärksamheten. En del fester har ceremoniella inslag, andra är mera gemenskap och god mat. En välplanerad fest blir oftast lyckad.

I Åbo fyller flera församlingar jämna år i år.

Det är 100 år sedan den då tvåspråkiga Domkyrkoförsamlingen delades upp och församlingarna i staden blev flera. En av församlingarna blev Åbo svenska församling. Vi får vara glada att den tidens beslutsfattare valde att ge den svenska församlingen en egen enhet, språket binder oss samman och ger ett sammanhang bara det.

Idag har församlingen många medlemmar med andra modersmål och församlingen är ju så mycket mera än en enspråkig kristen enhet. Församlingen ser ut och är en spegelbild av sina medlemmar, alla är accepterade och medlemmar för att de är den de är, inte för att de fyller vissa krav, språkliga eller andra.  

Trots att församlingen bara är 100 år har den ju långa anor och en mycket längre historia. Flera av våra församlingsmedlemmar är äldre än själva församlingen och det finns säkert någon som själv kan minnas församlingens första årtionden.

Församlingen finns där medlemmarna är, där just du finns. De anställda inbjuder till gemensamma sammankomster men de anställda är ingalunda församlingen. Församlingen består av dess medlemmar och många viktiga människomöten sker på helt andra ställen än i Aurelia, begravningskapellet eller domkyrkan.

En gudstjänst eller en grupp är ett tillfälle då du vet var du hittar andra församlingsmedlemmar eller de anställda, vi har ett ställe att mötas på eller samlas på för att tacka och be.

Åldersfördelningen bland församlingens medlemmar är stor och de flesta är unga eller medelålders, det här syns i verksamheten. Barn och unga samlas i församlingens verksamhetsutrymmen Aurelia, ljudvolymen stiger stundvis när det myllrar av barn på eftis och i ungdomsvåningen.

Flera körer, både församlingens egna och aktiva Åbokörer väntar ivrigt på att få öva i huset. Mindre grupper samlas för gemenskap och runt något tema, vi samlas för bön, skriftskola, mission eller för att träffa andra som lever i en liknande livssituation. Vi delar glädje och sorg.

Den första september firar vi vår gemenskap med en gårdsfest i Aurelia, vi får nåt salt och sött, vi får lyssna till musik och tal men viktigast av allt, vi får komma samman och träffas. En del tidigare anställda från åren tillbaka finns på plats, kanske just någon från din skriftskolgrupp, hembesökarna eller”din doppräst” eller ”din ungdomsledare” är med. 

Stäm träff med någon och kom med och fira församlingen!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit