Filmfamiljen i Karis fixade både salong och foajé inför 100-årsfirande – ”Vi måste lära folk att gå på bio igen”
Bio Pallas i Karis har haft öppet en dryg månad efter en sju månader lång renovering.
Än har inte alla godispåsar hittat sin plats i den nya disken. Men ett biobesök i Karis är nu en ännu bättre helhetsupplevelse.
– Renoveringen blev lite omständligare än vi hade planerat när vi märkte att vi kunde göra det ännu bättre än vi hade tänkt, säger Sini Sipiläinen.
Hon är biografföreståndare i tredje generation. Familjen Sipiläinen köpte biografen 1968.
Jouko Sipiläinen och hans fru Pirkko tog över verksamheten i samband med den förra förnyelsen 1980 och nu är det meningen att dottern Sini ska ta ansvaret.
– Det går tydligen i 40 års cykler, säger Jouko Sipiläinen.
I salongen har man förnyat både konstruktionen och tekniken. Den gamla läktarkonstruktionen revs ända ner till betongen.
Man har gått ner från 248 till 118 platser i och med de maffiga italienska stolarna och djupare bänkrader där också långbenta sitter bekvämt genom långa filmer.
Högst upp, bredvid projektorrummet, finns soffgrupper att avnjuta film i.
– Platserna räcker till för de normala kundmängderna. Om det är till exempel premiär för en Bondfilm så kan vi sätta in flera föreställningar i stället, säger Jouko.
Tack vare att man fick tillstånd att flytta på de gamla nödutgångarna vid sidan om duken kunde man förstora duken med hela 12 kvadratmeter.
– Den nya duken är lika stor som en tvårummare, säger Sini.
Lokalen där Bio Pallas verkar är planerad för biografverksamhet från början närt huset byggdes 1939.
– Det bästa med salongen är att den är kort och bred med en brant läktare. Därför fanns det mån att förstora duken. Duken är trumf. Det är det som gör oss bättre än hemmabiograferna, säger Jouko.
Förnyade Bio Pallas kör också med 4K-projektor och Dolby 7.1-ljudteknik.
Foajén har målats i en varm blå nyans och bland annat fått en ny disk i retrostil.
– Foajén kändes lite som väntsalen i en busstation förut. Vi ville göra den trivsammare men ändå respektera arkitekturen och bevara tidens anda. Nu är det trevligare för pensionärerna att ta en kopp kaffe före dagsföreställningen, säger Sini.
Foajén har också utrustats med invatoalett tack vare bidrag för tillgänglighet från Finlands Filmstiftelse.
– Utan extern finansiering hade en så omfattande renovering inte varit möjlig. Den normala omsättningen räcker inte till så vi var tvungna att ta ett lån trots bidragen. Men eftersom vi är ett familjeföretag så kan vi dra åt svångremmen om det blir riktigt kärvt, säger Jouko och skrattar.
Bidraget från filmstiftelsen gick på 170 000 euro. Dessutom fick man 95 000 euro från Sparbanksstiftelsen i Karis-Pojo. Hela budgeten var cirka 380 000 euro.
Vi måste lära folk att gå på bio igen.
Jouko Sipiläinen
Biograferna överlag har inte återhämtat sig från pandemin ännu, eller rättare sagt har publiken inte hittat tillbaka.
– Under pandemin förbättrade många sin hemmabioutrustning. Dessutom är streamingtjänsternas utbud enormt och färskt. Vi måste lära folk att gå på bio igen, konstaterar Jouko.
Också strejkerna i Hollywood har påverkat.
– Under renoveringen gick vi dessutom miste om premiärer som Barbie och Oppenheimer. Det känns som att jättemycket hänger på väldigt få filmer i dag, säger Sini.
– Vi vill vara en kulturinrättning. I och med digitaliseringen har tillgången till mindre filmer blivit mycket bättre. Det känns fint att kunna erbjuda filmer för fantaster. Men för att visa alternativa filmer måste vi också visa filmer som lockar den stora publiken, säger Jouko.
Men för att kunna överleva på sikt strävar man efter att erbjuda också annat än film. Fullständiga utskänkningsrättigheter är en nyhet på den vägen.
– Man kan hyra salen privat för film eller som auditorium. Alexander Stubb ska faktiskt tala i salongen snart. Vi kommer att ha en fotoutställning som visas på stora duken. Dessutom hoppas vi på fler liveföreställningar i framtiden, säger Sini.
Bio Pallas har de facto funnits i Karis sedan 1923, då ortens första biograf öppnades i grannhuset.
På självständighetsdagen firar man biografens 100-åriga verksamhet med öppna dörrar och gratis visning av den lokala producenten Marko Röhrs krigsfilm Vägen till Rukajärvi från 1999 i digitaliserad version.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.