Förflytta dig till innehållet

FILMEN: Franska intellektuella i pratig film där alla ligger med alla

Tystnad. I en ovanligt talträngd men trivsam fransk film. Foto: Pressbild


”Mellan raderna” är en så pratig film att inget ryms mellan raderna och den är så talträngd att den blir paradoxalt trivsam (men ingen chans att hinna uppfatta allt som sägs – och påstås).
Även om franska språket inte är ens starkaste sida är filmen rolig. Skådespelarna är fantastiska och deras karaktärer dito.
Hela dialogkavalkaden börjar när förläggaren Alain (Guillaume Canet) bjuder författaren Léonard (Vincent Macaigne) på lunch för att diskutera nästa bok. Som förlaget refuserar.
Alains hustru Selena (Juliette Binoche), en berömd skådespelare i en teveserie, tycker att Léonards nya är hans bästa. Kanske för att hon ligger med författaren och kanske för att hon figurerar i autofiktionen?

Kvinnorna är smartare

Alla ligger med alla, förresten, och ingen verkar bry sig. Övriga viktiga karaktärer är Laure (Christa Théret) som digitaliserar förlaget och Léonards flickvän Valérie (Nora Hamzawi) som arbetar för en vänsterpolitiker.
Kvinna och man har likvärdigt utrymme i filmen, men kvinnorna är smartare och artikulerar klokare repliker. Prat som berör.
Att förläggaren pratar om Ingmar Bergmans Nattvardsgästerna berör mindre och är mera påklistrat. Flera namn nämns. Men mest diskuteras litteratur och digitalisering.
Och att allt är fiktion, på papper eller bland ettor och nollor, eller som film, i en post-sanningens värld. Autofiktion är en ny genre, som bland andra Karl Ove Knausgård sysslar med, och filmens författare.

Intellektuella för berättelsen framåt

Förläggaren anser att författarens senaste är för mycket navelskådande, med upprepning. (Författaren gjorde tidigare bort sig när han beskrev sin sexupplevelse med en lätt identifierbar kändis, på bio medan Hanekes Det vita bandet visades).
Dessa intellektuella står över passioner och svartsjuka. Men underhållande kan de inte låta bli att vara och de får på ett outgrundligt sätt berättelsen att skrida framåt.
Filmen är en parodi. Filmen får en att komma ihåg Woody Allens tidigare filmer. Folk pratar i sällskap, och dricker vin. Man talar med kvinna, man med man, kvinna med man. Och dricker vin.
Levande ”dubbelliv” funderande över litteraturens död, och åldrandet, medelålders åldrande, mitt emellan gammaldags böcker och framtidens digitaliserade värld.
Den världen och den tiden är här och nu och för alltid. Naturligtvis tar en filmskapare även upp piratkopieringen och upphovsmannarätten.
Det talas en del om talböcker. Om Léonards bok skulle blir talbok, kunde Juliette Binoche tala in den? Frågar författaren skådespelaren Selena som spelas av Juliette Binoche.
Som ett exempel på filmens torra humor. Som ett exempel på hur den fjärde väggen respekteras av den originella och produktiva regissören Olivier Assayas (bland många andra, och senast ”Moln över Sils Maria”).

Andra premiärer

Amundsen
Norge/Sverige/Tjeckien 2019
Regi: Espen Sandberg
I rollerna: Katherine Waterston, Pål Sverre Hagen, Mads Sjøgård Pettersen, Jonas Strand Gravli, Fridtjoy Såheim, Christian Rubeck
2:05 F12

Norska filmen ”Amundsen” är en dramatisering av verkliga händelser och berättar om verkliga personer. I första hand om Roald Amundsen (född 1872, död 1928 på Svalbard). Han var den upptäcktsresande som först tog sig till Sydpolen. Det hade han redan som fattigt barn beslutat sig för, att bli berömd.
Filmen presenterar samtidigt många samtida personer, personer kring den manipulativt ljugande polarforskaren. Framom andra lyfts äldre brodern Leon fram, den förbisedda och bortglömda, han som fick ta smällarna, bortförklara skandalerna och betala räkningarna, de materiella och de immateriella.
Själva expeditionen får lite utrymme och det blir ytligt och spretigt (tråkigt?), som en illustrerad wikipediaartikel, som en norsk filmkritiker uttryckte det. Engagemanget i person, i människan av kött och blod, en karaktär, blir – ytligt. Regissören Espen Sandberg var med och gjorde filmen om Heyerdahls flotte Kon-Tiki. Den fick liknande emottagande.

Teen spirit
Storbritannien/USA 2018
Regi och manus: Max Minghella
I rollerna: Elle Fanning, Rebecca Hall, Zlatko Buric, Agnieszka Grochowska, Clara Rugaard
1:34 F7

I ”Teen Spirit” spelar Elle Fanning en blyg tonåring i en småstad. Hon har stora sångardrömmar. Via en talangtävling, som kräver uppoffringar, tar hon sig till storstaden och glamouren. En askungesaga berättad med support av popmusiken.

Avengers: Endgame
USA 2019
Regi: Anthony Russo, Joe Russo
I rollerna: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Don Cheadle, Paul Rudd, Brie Larson, Karen Gillan, Danai Gurira, Bradley Cooper, Josh Brolin
3:01 F12

Efter ett tjog serietidningsfilmer med samma figurer och upplägg vet målgruppen vad som komma skall och torde inte bli besviken. Avengers-gänget möter Guardians of the galaxy på planeter och i rymdskepp. Konflikter löses med våld, med humor och med glimten i ögat. Ovanligt många karaktärer och många och berömda skådespelare slåss i tre timmar.
Krister Lindberg
lindbergfilm@gmail.com

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit