Förflytta dig till innehållet

Finland 100 år uppmärksammas globalt

Foto: Suomi 100 / Leena Koskela


Finlands hundra år av självständighet firas med blåvit festbelysning i Finland och ivern har även spridit sig utomlands. Många länder deltar i Finlands födelsedagsfirande den 5 till 6 december genom att lysa upp ikoniska objekt i blått och vitt.
Bland annat får Niagarafallen i Kanada, Globen i Stockholm, Colosseum i Rom, Belémtornet i Lissabon och fästningen Fortaleza i Moçambiques huvudstad Maputo blåvit festbelysning.
Flera monument och objekt som deltar i festligheterna publiceras under självständighetsveckan.
– Det är fint att se hur många vänner Finland har ute i världen och hur aktivt man vill delta i Finlands betydelsefulla stund. Många objekt är historiskt och internationellt betydelsefulla platser, där lokala finländare och Finlands vänner kan känna stolthet och glädje över jubileumsåret som snart kulminerar i självständighetsdagen, säger Pekka Timonen, generalsekreterare för jubileumsåret Finland 100.
Yle förmedlar världens blåvita stunder i tv, på Yle Arenan, på webben och i sociala medier med start på självständighetsdagsaftonen.
Självständighetens 100-årsjubileum är det största jubileums- eller temaåret i Finland genom tiderna. Genom den öppna ansökan anslöts över 5 000 olika projekt till det officiella programmet. Den öppna programansökan, sättet att förverkliga året på och dess bredd är även unikt i internationella sammanhang.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit