Finland behöver arbetskraftsinvandring – ”Enligt pensionsskyddscentralens beräkningar behöver Finland i genomsnitt 30 000 nya arbetstagare per år”
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Politik. En stark ekonomi är en förutsättning för att upprätthålla det finländska välfärdssamhället. Då vi jämför Finland med andra nordiska länder kan vi se att vår ekonomiska tillväxt är svagare. Det som bromsar vår tillväxt är ofta brist på kvalificerad och kunnig arbetskraft. Bristen på arbetskraft gäller samhället i stort, och begränsar sig inte till någon enskild bransch.
En allt större del av den finländska befolkningen är utanför den arbetsföra åldern och andelen över 65-åringar ökar. Under 2000-talet har antalet personer i arbetsför ålder med finländskt ursprung minskat med 15 000 personer.
Samtidigt har antalet personer i arbetsför ålder med utländsk bakgrund ökat med 164 000 personer. Finland är alltså redan nu helt beroende av arbetsrelaterad invandring för att hålla samhällets hjul rullande. Enligt pensionsskyddscentralens beräkningar behöver Finland i genomsnitt 30 000 nya arbetstagare per år.
För att det ska vara lockande och smidigt att flytta till Finland behöver vi aktivt skapa en välkomnande miljö. Det når vi genom effektivisering av beslutsprocesser, då man flyttar till Finland ska en långsam och tungrodd byråkrati inte skapa hinder för att komma i arbete. Därtill bör vi skapa sporrande integrationsstigar med flexibel språkundervisning, och en mer internationell arbetsmarknad.
Slutligen kanske det viktigaste. Du och jag, vi, som individer och i våra arbetsgemenskaper, behöver granska våra attityder. Nyckeln till en lyckad integration ligger i förståelsen att människor som flyttar till Finland från andra länder i grunden är likadana som oss. De är alla olika, har individuella behov och åsikter och är nya medmänniskor helt enkelt. Genom en öppen och välkomnande attityd hjälper vi också in de nya finländare som redan finns i Finland att komma in på arbetsmarknaden.
Kretsstyrelsen för SFP i Egentliga Finland
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.