Förflytta dig till innehållet

Finland behöver ett pristak för elpriserna

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

17 Elpriserna. Läget med elpriserna är för tillfället extremt alarmerande: privatpersoner i egnahemshus har snart inte längre råd att betala sina elräkningar, firmor hotas av konkurser och nästan alla måste sänka inomhustemperaturen trots att kölden viner i knutarna.

Några små steg har tagits för att råda bot på situationen. Till exempel kan man med vissa premisser ansöka om skatteavdrag gällande elkostnaderna för tiden 1.1.–30.4.2023 eller alternativt söka elstöd. Men dessa åtgärder räcker inte till.

I ett nordiskt land som Finland är det tyvärr en nödvändighet att värma sitt hus och använda belysning under vintermånaderna.

Coronatiden har redan påverkat hela Finlands ekonomi så pass negativt att varken privatpersoner eller företag längre har mycket till reserver eller marginaler, många har inga alls.

Läget drabbar speciellt personer med små eller medelstora inkomster samt småföretagare. Det är absolut nödvändigt, t.o.m. livsviktigt, att staten nu sätter ett tak för elpriserna.

Terhi Vörlund-Wallenius
Stadsfullmäktig, Åbo
SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit