Förflytta dig till innehållet

Finland, följ Sveriges exempel: Ge de unga afghanerna en chans!

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I Sverige kom regeringspartierna nyligen överens om att göra ett undantag i sin asylpolitik: de afghanska asylsökande som vid sin ankomst i Sverige år 2015 var minderåriga, och som senare blivit myndiga, föreslås få tillfälliga uppehållstillstånd ifall de studerar eller planerar att studera vid gymnasium eller inom yrkesutbildningen. Efter slutförda studier ska de kunna söka jobb och på det sättet permanent uppehållstillstånd. Förslaget ska ännu godkännas av svenska riksdagen.
Även i Finland finns afghanska ungdomar som sedan hösten 2015 har rotat sig här. De har lärt sig språket, går i skola, och har fått vänner. Deras hemstad är nu till exempel Åbo, Jyväskylä eller Borgå.
Två år är en lång tid i en ung människas liv. Dessutom är många av dessa ungdomar uppväxta som flyktingar i grannländer till Afghanistan, och många har ingen att återvända till i Afghanistan. Vissa har aldrig ens besökt landet. Den ångest och rädsla som de nu lever med nu borde ingen behöva uppleva.
Till Sverige anlände cirka 35 000 minderåriga asylsökande år 2015 – det är fler än det totala antalet asylsökande till Finland samma år. Antalet ensamkommande till Finland låg kring 3 000, varav knappa 2 000 var afghaner. Vi vädjar till våra beslutsfattare: följ Sveriges exempel för en mer human asylpolitik! Låt de ungdomar som rotat sig här få en chans att stanna, och stoppa utvisningarna av alla som skulle omfattas av ändringen.
Eva Björkfelt
Linda Bäckman
Laura Keihäs
Lena Nykänen
Minna Saunders
Siv Skogman
Jenny Wiik
Aktiva i We see you-kampanjen i Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit