Förflytta dig till innehållet

Finland stöder skärpt klimatmål för EU

rykande industriskorsten mot molnig himmel
Finland ger sitt stöd för Europeiska kommissionens förslag att skärpa EU:s utsläppsmål. Foto: Charlotte Winberg/SPT

Finland ger tillsammans med tio andra EU-länder sitt stöd för Europeiska kommissionens förslag till nytt klimatmål, vilket är att utsläppen ska minskas med minst 55 procent fram till 2030.

De elva länderna har kommit med en gemensam resolution om frågan på torsdagen.

I resolutionen konstateras att EU bör förbinda sig till en utsläppsminskning på minst 55 procent. På så vis skulle också Europeiska rådets mål om en klimatneutral union 2050 nås.

I nuläget har EU förbundit sig till att minska utsläppen med minst 40 procent fram till 2030, i jämförelse med nivån 1990. Enligt kommissionens uppskattning överskrids det målet redan med de nuvarande åtgärderna.

Ledarna för de EU-länder som skrivit under resolutionen anser att ett striktare utsläppsmål är möjligt att genomföra på ett socialt rättvist sätt. Ett striktare mål och en ambitiös klimatpolitik påskyndar enligt ledarna också den hållbara tillväxten, skapar nya arbetsplatser och förbättrar unionens globala konkurrenskraft.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit