Förflytta dig till innehållet

Finländare köper mat för endast några dagar framåt – bättre planering kunde minska matsvinnet

Arkiv/Stefan Holmström
Kylskåp med mat
Kylskåp med matArkiv/Stefan Holmström

I dag inleds den landsomfattande spillveckan. Syftet är att uppmärksamma matsvinn i vardagen. Foto: Stefan Holmström

Närmare sju av tio finländare köper endast mat för några dagar i taget, även om många skulle vilja göra mer välplanerade matinköp för att minska mängden matsvinn.

Det här framgår av en undersökning som Kantar genomfört på uppdrag av näthandelsbolaget Matsmart, som säljer varor som annars skulle riskera att bli svinn. I undersökningen deltog 1 020 finländare.

– Att närmare 70 procent av finländarna endast köper mat för några dagar framåt kan vara en betydande orsak till att privathushållens matsvinn årligen uppgår till i genomsnitt 20-25 kilo per person. Bra planering är A och O – ju bättre planering man gjort på förhand inför den kommande veckans måltider, desto större andel av den inköpta maten blir också använd, säger Michaela Böckelman på Matsmart i Finland i ett pressmeddelande.

I undersökningen uppgav 28 procent av finländarna att de köper mat för hela veckan på en gång.

I undersökningen frågades också om vilka metoder finländarna är eller skulle vara beredda att ta till för att minska matsvinnet. Drygt hälften av respondenterna svarade att de strävar efter att tillreda rätt mängd mat och att bättre planera sina matinköp och måltider på förhand.

I dag inleds den landsomfattande spillveckan. Syftet är att uppmärksamma matsvinn i vardagen.

SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit