Förflytta dig till innehållet

Finländska Europaparlamentariker i Åbo: EU saknar verktyg för att hantera situationen i Afghanistan

Mikael Piippo/SPT
Europaparlamentarikerna Nils Torvalds (till vänster) och Heidi Hautala säger att det ännu är oklart i vilken mån talibanernas övertagande av makten i Afghanistan leder till fler flyktingströmmar till Europa.

Europeiska unionen (EU) var dåligt förberedd på talibanernas övertagande av makten i Afghanistan, och saknar en gemensam plan för att hjälpa personer som hotas av den nya regimen. Det säger finländska Europaparlamentariker som träffade medierna i samband med evenemanget Europaforum i Åbo på fredagen.

Nils Torvalds (SFP/Renew) beskriver flygplatsen i Afghanistans huvudstad Kabul som en helvetisk plats och säger att EU som union inte förfogar över trupper som skulle kunna hjälpa till med de evakueringar som pågår från flygplatsen.

— EU:s möjligheter att agera kring detta är extremt begränsade. USA kan skicka i väg 6 000 soldater utan att sätta andra operationer på spel, men EU förfogar inte över någon liknande trupp som skulle ha tränats för de omständigheterna, säger Torvalds.

Ville Niinistö (Gröna/Greens/EFA) säger att EU:s roll i den internationella krishanteringsoperationen i Afghanistan varit liten hela tiden.

— Operationen i Afghanistan har främst letts av USA, Förenta nationerna och enskilda medlemsländer.

Enligt Niinistö har enskilda EU-länder bättre möjligheter att genom internationellt samarbete göra snabba hjälpinsatser i Afghanistan än unionen som helhet.

Ville Niinistö: Dialog behövs

Huruvida talibanernas övertagande av makten i Afghanistan leder till att antalet afghanska flyktingar som tar sig hela vägen till Europa ökar återstår att se, konstaterar Europaparlamentarikerna.

— Det är oklart hur många människor som kommer till Europa från Afghanistan. Landet har inte jättemånga invånare, och dessutom är gränsen till Pakistan så gott som öppen, säger Torvalds.

Arkiv/Mikael Piippo
Europaparlamentarikern Ville Niinistö påminner om att den nya talibanregimen i Afghanistan ännu är förhållandevis obekant för omvärlden. – De påstår att de har förnyat sig sedan de senast hade makten, men ännu vet vi inte om det stämmer.

EU kan också försöka påverka utvecklingen i Afghanistan, påpekar Ville Niinistö.

— I någon mån måste vi försöka föra en dialog med den nya regimen i Afghanistan och på så sätt styra utvecklingen i en riktning där stora folkmängder inte måste lämna landet på grund av hot mot mänskliga rättigheter. Vi vet ännu inte hurudan den nya regimen är i jämförelse med det förra talibanstyret.

Enligt Miapetra Kumpula-Natri (SDP/S&D) väger EU:s ord dock knappast särskilt tungt i Afghanistan. Det finns till exempel inte så starka handelsrelationer mellan EU-området och Afghanistan att de skulle spela särskilt stor roll i politiska diskussioner med den afghanska regimen, säger Kumpula-Natri.

”Åren som gått har inte använts bra”

Heidi Hautala (Gröna/Greens/EFA) tror inte att situationen i Afghanistan leder till att antalet flyktingar når samma nivå som år 2015 då långt över en miljon människor kom till Europa.

— Det blir intressant att se vad Afghanistans grannländer gör. Det är antagligen till de länderna de som lämnar Afghanistan först tar sig. Jag skulle inte använda termer som flyktingmassa i den här diskussionen, säger Hautala.

Trots det efterlyser Hautala att EU-länderna kommer överens om principer för hur en eventuell ökning av antalet flyktingar till Europa hanteras och hur många flyktingar varje land tar emot.

— Det krävs solidaritet av EU:s medlemsländer.

Huruvida det önskemålet uppfylls är allt annat än klart på förhand. Miapetra Kumpula-Natri tycker inte att EU tagit lärdom av flyktingkrisen för sex år sedan.

— Efter 2015 har vi inte förberett oss på en ny flyktingkris. Vi har inte sådana avtal i kraft som skulle behövas för sådana här situationer. Åren som gått har inte använts bra, säger Kumpula-Natri.

Mikael Piippo/SPT
Enligt Europaparlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri löper framför allt kvinnliga journalister risk för att råka ut för repressalier av talibanregimen i Afghanistan. – Om vi tänker på kombinationen kvinna och journalist, så är situationen sannerligen oroväckande.

Mikael Piippo/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit