Läkemedel i Finland ska nu miljöklassificeras – i Sverige har systemet funnits i 15 år
Nej, det händer nog väldigt sällan. Det är provisor Anneli Vikmans svar på frågan hur ofta kunderna frågar efter miljövänliga alternativ då det gäller mediciner.
— Säkert tänker folk på det men det är nog väldigt sällan som vi får frågor om miljövänlighet.
Hyllorna i Hansatorgets Apotek ser ut som apotekshyllor brukar se ut. Det finns många olika alternativ att välja mellan. Innehållet kan vara ungefär det samma, men förpackningarna, tillverkarna och prisen varierar.
I Finland är det svårt att enkelt få fram information om hur olika läkemedel påverkar miljön. Vi är intresserade av var våra kläder är tillverkade och av vad de är tillverkade. Vi funderar på matens ursprung och ekologisk produktion, men var våra mediciner är tillverkade, hur de har förpackats och vad läkemedelsresterna ställer till med i miljön blundar vi för.
Men, nu är en miljöklassificering av läkemedel på gång. Lääketietokeskus startade projektet för ett par år sedan och i år är det meningen att ett första utkast ska vara klart.
Det ska vara lätt att jämföra läkemedel
I Sverige har man redan i 15 år haft webbplatsen FASS som också tar upp ett läkemedels möjliga miljöeffekter.
–Men i Finland finns det inte i dag någon lättillgänglig information om hur mediciner påverkar miljön. Vi vill erbjuda den här informationen så att både apotekskunderna och patienterna som besöker läkare vid behov får information om hur de läkemedel som de använder påverkar miljön, berättar Elli Leppä, utvecklingsprovisor vid Lääketietokekus.
Miljöklassificeringen ska alltså ge kunden information om olika läkemedels miljöeffekter. Och hjälpa kunder, apotekspersonal och läkare att välja miljövänliga läkemedel.
— Det är nog välkommet, säger Vikman vid Hansatorgets Apotek. Människor är väldigt miljömedvetna i dag och vi som jobbar på apotek välkomnar all tänkbar information.
Men hur ser de två stora läkemedelsbolagen i Åbo, Orion och Bayer, på en miljöklassificering? Båda bolagen svarar på ÅU:s frågor per e-post och via sina kommunikationsansvariga.
— Det viktigaste då det gäller läkemedel är hur effektiva de är och att rätt medicin väljs för rätt åkomma samt att patientsäkerheten beaktas, uppger Orions kommunikationsdirektör Terhi Ormio.
— Miljöklassificeringen är viktig. I Sverige har miljöklassificering av läkemedel varit praxis redan länge. Läkemedelsresterna i våra vattendrag uppstår till största delen av att vi äter mediciner. Men överloppsläkemedel är också farligt avfall och vi tror att en klassificering kommer att göra det lättare för människor att på ett ansvarsfullt sätt göra sig av med gamla eller överblivna mediciner, svarar Kati Nyman, Bayer Nordics direktör för kommunikation, samhällskontakter och hållbarhet.
Beaktar inte läkemedlets hela livscykel
Åtminstone till att börja med ska det finländska systemet härma det svenska. Informationen kommer att publiceras på nätet och finnas tillgänglig för konsumenterna, farmaceuterna och vårdpersonalen.
Med om att skapa klassificeringen är förutom Lääketietokeskus, Helsingfors universitet, Östra Finlands universitet, Finlands miljöcentral, Fimea och olika läkemedelsföretag.
I det här skedet handlar det ändå bara om att skapa en miljöklassificering som beaktar den färdiga produkten och vad den innehåller.
— I den första versionen av miljöklassificeringen koncentrerar vi oss på hur de rester som hamnar i avloppet påverkar miljön, förklarar Leppä.
”Handlar inte bara om Skärgårdshavet”
Förpackningarna och deras koldioxidavtryck beaktas inte. Inte heller eventuella transporter av läkemedel eller råvaror. Eller produktionen, oberoende av om den sker i Finland eller Asien.
Det här ska ske senare och det är något som Niina Vieno, konsult och doktor i miljöteknologi vid Åboföretaget Laki ja vesi, välkomnar.
— Läkemedels miljöpåverkan handlar inte bara om hur Skärgårdshavet eller Östersjön påverkas utan hur de påverkar globalt, säger Vieno och fortsätter:
— Företagen köper råvaror från till exempel Indien som är en stor producent av läkemedelsmolekyler. Där är miljölagstiftningen på en helt annan nivå än här. Det kan vara så att de mediciner som vi äter här och som kanske tillverkas här inte belastar vår miljö men belastar miljön i landet där råvaran tillverkas.
Enligt Vieno finns det undersökningar som visar att antibiotikahalterna i indiska vattendrag är tusentals eller till och med tiotusentals gånger högre än hos oss.
Sådana halter av antibiotika i miljön bidrar till att antibiotikaresistensen sprids och det är något som drabbar hela världen.
— Man borde försäkra sig om att hela produktionskedjan, också råvaruproduktionen sköts som den ska. Det här är enligt mig det största orosmomentet då det gäller läkemedelsindustrin och miljön i dag, säger Vieno.
Här kan du läsa mer om hur läkemedelsföretaget Orion resonerar kring miljöklassificeringen.
ÅU har i en serie artiklar belyst läkemedelsinstrin ur olika synvinklar. Nedan fler artiklar på temat.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.