Förflytta dig till innehållet

Finska kommissionärer på Europaforum i Åbo: Det går inte att kräva mer av EU utan ökade befogenheter

Erkki Liikanen (SDP), Jutta Urpilainen (SDP) och Jyrki Katainen (Saml) hoppades på nya initiativ i EU-debatten i Finland. De tre EU-kommissionärerna diskuterade unionen på Europaforum i Åbo. foto: Erik Sandström/SPT


EU behöver mer muskler för att handskas med såväl rättsstatsproblem som globala megatrender, ansåg tre finska EU-kommissionärer då de diskuterade EU:s förflutna och framtid på Europaforum i Åbo på fredagen.
På plats var Jutta Urpilainen (SDP), kommissionär för internationella partnerskap, och Finlands tidigare kommissionärer Erkki Liikanen (SDP) och Jyrki Katainen (Saml).
— Tilliten till EU är stor och förväntningarna är höga, ibland till och med orealistiska, sade Katainen.
Enligt honom förväntar sig många till exempel en starkare socialpolitik, men EU har inte sådana befogenheter. Katainen ansåg också att EU-debatten inte får reduceras till ja eller nej.
— Vi är inte alltid så förtjusta i riksdagen eller stadsfullmäktige i Åbo heller, men de är fungerande institutioner och vi behöver dem. Jag önskar att partiledarna i stället skulle lyfta fram vilka frågor de vill driva i EU – de frågor de brinner för och vill kämpa för, sade Katainen.

Från entusiasm till samhörighet

Jutta Urpilainen berättade att EU-omröstningen var ett av de första valen hon fick delta i, och att hon senare fick åka på Erasmus-utbyte till Wien. Entusiasmen var stor.
— Jag kände att jag var del av någonting större, sade Urpilainen.
Senare i hennes politiska karriär kom finanskrisen, och eurokrisen som följde. Som finansminister i Jyrki Katainens regering förhandlade hon bland annat om stödpaketen till Grekland.
— Då fick jag se den andra sidan av EU – krisen tärde på förtroendet och vi måste fundera om vi verkligen kan lita på varandra inom unionen. Det var en fråga jag och Jyrki förde diskussioner om.
Enligt Urpilainen hade kommissionen precis kommit i gång med ett bra program för att svara på framtidens krav då coronakrisen kom.
— Jag måste säga att coronan har stärkt min tro på EU. Jag känner inte samma eufori som när Finland gick med i unionen, men jag känner en stark samhörighet. Återhämtningspaketet och budgeten visade också medlemsländernas förmåga att kompromissa och nå lösningar.

Vill inte spekulera om portföljbyte

På onsdagen avgick EU:s handelskommissionär Phil Hogan efter att ha brutit mot coronarestriktionerna i sitt hemland Irland. Hogan anses ha haft en viktig roll inom kommissionen, inte minst med tanke på förhandlingarna om ett handelsavtal med Storbritannien.
— Det var en sorglig nyhet. Han har varit en väldigt uppskattad kollega och jag har haft ett nära samarbete med honom som en del av utrikeskommissionärernas team. Givetvis är det väldigt ledsamt, säger Jutta Urpilainen.
Det finns en kommissionär från varje EU-land och efter Hogans avgång blir det aktuellt för Irland att föreslå en eller flera kommissionärskandidater så att en ny kommissionär kan väljas.

Måste den nya handelskommissionären komma från Irland?

— Det är fullständigt i ordförande Ursula von der Leyens (EPP) händer om hon tänker utnämna Irlands nya kommissionär till handelskommissionär eller om portföljerna fördelas om.

Är du redo att byta portfölj vid behov?

— I det här skedet är det ingen poäng att spekulera om det.

Försvarar återhämtningspaketet

I sitt tal på ett ambassadörsmöte på tisdagen lyfte president Sauli Niinistö fram en kritisk syn på EU:s riktning och ansåg att man redan en längre tid har gjort kreativa tolkningar av grundfördragen för att fatta beslut som går emot gemensamma principer. En fråga som debatterats flitigt är beslutet att finansiera återhämtningspaketet med gemensamma lån.
— I sista hand är det EU-domstolen som tolkar EU-lagar. I den här frågan förlitar jag mig på experter som Jukka Snell och Allan Rosas som analyserar frågan utan att politisera den, sade Erkki Liikanen.
Enligt Liikanen var pandemin en chock som drabbade alla och som inte kan skyllas på något enskilt land.
— Efter det var det viktigt att få fart på investeringarna och återhämtningspaketet har beskrivits som både modigt och starkt.
Urpilainen var också kritisk till synen på att de gemensamma lånen inte skulle vara tillfälliga.
— Det är frågan om undantagsåtgärder och de känns lätta att försvara. Det blir frågan om permanenta lösningar endast om medlemsländerna bestämmer att de ska vara det, sade Urpilainen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit