Förflytta dig till innehållet

Fisken röks bäst av Rosalabon Nyholm

VINNARTRIO. Conny Storgeust, Calle Nyholm och Urpo Tarkiainen vet hur fisk ska rökas.

Det var ett högproffsigt sällskap som hade ställt upp då finska mästerskapen i fiskrökning skulle avgöras på Skärgårdens Skördefest i Nagu på lördagen.

När de stora tallrikarna med de färdiga fiskarna bars in framför domarna, undrade många hur det ska gå att få någon ordning på dem. Skulle det traditionella konceptet med salt och inget annat vinna – eller var de någon av fiskarna med alla exotiska kryddor och tillägg som skulle ta hem spelet?

– De var ganska nära allihopa, alla var bra, sade tävlingens överdomare Börje Öhman, själv fiskare och fiskrökare från Pensar.

De övriga jurymedlemmarna var cateringföretagaren och hushållsläraren Eija Lamsijärvi, handelsman Jörgen Eklund, hushållsläraren och fiskaren Birgitta Holmberg och den italienska journalisten Vittorio Giannella från resetidningen Travel Globe.

Konferencieren Kaj Kunnas ville veta vad som styrde poänggivningen.

– Det var kanske lite främmande med alla kryddor, men gott smakade det! svarade Öhman som själv använder enbart salt då ha röker fisk.

När Kunnas undrade hur många fiskar Öhman rökt i sitt liv, var svaret skojigt kryptiskt.

– Vad tror du jag ska svara på det där? Mer än tio fiskar, men färre än en miljon. I trettio år har jag i alla fall rökt fisk, var Öhmans finurliga svar.

ANALYS. Juryn hade ett tufft jobb med att rangordna läckerheterna.

Så var det dags att avslöja de tre bästa, i omvänd ordning. Trea var … Urpo Tarkiainen från Ypäjä, ursprungligen egentligen från S:t Michel. Hans knep var tjära.

– Tjära bet tydligen på domarna, konstaterade Kunnas.

– Det här är både på lek och allvar, skämtade Helena Särkijärvi, som avslöjade att det också fanns whisky i hennes recept.

– Åja, tjära duger för gubbar, fiskar och som krydda, sade Tarkiainen, och lovade att han återvänder om tävlingen ordnas också nästa år.

Tanken är att fiskrökningen ska bli ett bestående inslag på skördefesten, berättade närmatsexperten Margot Wikström, som ansvarar för evenemanget. Hon vände sig också till publiken för att fråga om hon får stöd och hjälp med att fixa FM också nästa år. Som svar fick hon ”ja”-rop och applåder.

– Ok, jag vågar lova! Tredje lördagen i september 2018 har vi fiskröknings-FM i Nagu.

Wikström medgav att tävlingen – den första i sitt slag – hade orsakat  en hel del huvudbry.

– Det var pirrigt när ingen hade någon som helst erfarenhet av att arrangera det här. Under dagens lopp fick vi lite byta infallsvinklar, så det var att tänka snabbt.

Tvåan i tävlingen, då? Den platsen kneps av Conny Storgeust från Närpes.

– Det var väl inte illa, frågade Kunnas.

– Nej, det var det väl inte, men så kom jag ju för att få pris, skämtade Storgeust.

När det var dags att avslöja vinnaren, funderade redan många på om det skulle gå så att vinnartrion skulle bestå av enbart fastlandsbor.

– Ja-a, hur är det med oss skäribor och rökningskonsten? Jag som trodde det skulle bli trippelseger, medgav Wikström, med glimten i ögat.

Fiskrökarnas etta, Calle Nyholm.

– Jag ber om största möjliga tystnad… vinnare är nummer tio, avslöjade överdomare Öhman.

Då hördes redan ett glädjerop från fiskrökarnas håll.

– Det är Calle Nyholm, Rosala! Det kom till skärgården! kunde Wikström avslöja.

Nyholm sade att segern var möjlig tack vare många olika faktorer. FM betyder mycket för honom själv och hela skärgården. Nyholm passade också på att konstatera hur det ser ut i skärgården då sälar och skarvar äter upp fisken-

– Förr satt man ut två nät så hade man femton abborrar på någon timme, idag får man ha fem nät ute i en vecka för att få tre abborrar.

De övriga deltagarna var Juho Makkonen (S:t Karins), Paula Piipanoja (Nagu), Helena Särkijärvi (Pargas), Olof Elenius (Nagu), Matti Oksanen (”fritidsboare”), Sauli Luttinen (Pargas?) och Alex Henriksson (Nagu). Vinnarna fick stora stekhällar som pris. Diplom ska också fixas senare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit